POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Država pruža podršku i pomoć građanima i privredi

Beograd, 25. mart 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Vlada danas usvojiti predloge tri zakona koji se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi, objasnivši da je reč o proširenju prošlogodišnje garantne šeme, koja je iznosila dve milijarde evra.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Hepi, naveo da se ova šema sada proširuje za dodatnih 500 miliona evra kako bi preduzeća mogla da bolje funkcionišu tokom aktuelne krize, i podsetio na to da je preduzećima već podeljena 1,6 milijardi evra, a u pitanju su jeftini krediti za koje garantuje država.

To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, gde država garantuje za još veći deo tog kredita kako bi banke lakše odobravale kredite, rekao je on.

Prema njegovim rečima, rok za vraćanje kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća, biće pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar je najavio da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri nedelje ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

Mali je podsetio na to da 28. aprila počinje prijava za isplatu 60 evra, koja će trajati do 15. maja. Taj postupak biće organizovan kao i prošle godine, odnosno, prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor i kol-centra. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a ostatak u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom.

Prema njegovim rečima, penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, a nezaposleni će dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra, pri čemu su ovim merama pokriveni svi oni za koje smatramo da im je pomoć najpotrebnija.

Pokazali smo da je budžet stabilan i da smo tu da pomognemo kada je najteže i da građanima i privredi ulijemo dozu optimizma. Ovim merama pokrivamo polovinu ove godine, uz nadu da će se problem sa koronavirusom što pre rešiti. Nastavljamo da pratimo situaciju, rekao je Mali.

Ministar je podvukao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, ivent centrima, dodavši da shvata njihovu zabrinutost.

Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države, koja je prvi put u istoriji pomogla privatnom sektoru, odnosno preduzetnicima, malim zanatlijama koji su najugroženiji. Krojači, frizeri, kozmetičari dobijaju pomoć automatski, bez prijavljivanja. Mikro, mala i srednja preduzeća su nosilac privrednog razvoja i zato su nam važni, naglasio je on.

Mali je dodao da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od devet odsto.         

Naša privreda je pokazala da je otpornija, a sve to je bilo moguće zahvaljujući teškim reformama koje je započeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Četiri godine zaredom imali smo suficit u budžetu. Sakupili smo neki novac, napravili rezervu, vratili neke skupe kredite, sve se odlično uklopilo, ali, nažalost, dogodila se pandemija, istakao je on.

Ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine. Imali smo 7,5 milijardi dinara suficita za prva dva meseca tekuće godine. Planirali smo minus, a imamo plus u budžetu, rekao je Mali, navodeći da se u Srbiji trenutno grade četiri auto-puta.

Srbija u doba najveće krize investira u auto-puteve i pruge, što nam obezbeđuje rast i razvoj, naveo je ministar i objasnio da je ostvaren suficit, a da je jedan od razloga i konzervativno planiranje budžeta.

Dakle, konzervativni smo kada su u pitanju prihodi, a odgovorni po pitanju rashoda. Kontrola rashoda je tu, tako održavamo stabilnost budžeta, naveo je on, uz napomenu da se svi troškovi plaćaju na vreme, jer država vodi odgovornu ekonomsku politiku.

Nema odmora u planiranju bolje budućnosti Srbije. Kada je predsednik Vučić u pitanju, nema slobodnih dana. U nedelju smo razgovarali o važnim projektima, približava se kraj prvog kvartala.

Razmatrali smo gde je neophodna dodatna podrška, rekao je ministar.

Trenutno je jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava i fabrike za prečišćavanje vode. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva, rekao je Mali.

Ministar je poručio da se svakodnevno radi na tome da Srbija bude lepše i bolje mesto za život, ali da rezultati nisu slučajni, jer se, kako je rekao, država svakog dana bori za nove projekte kojima podstičemo rast.

U doba najveće ekonomske krize, mi smo u januaru ove godine imali povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne cene rada, a uspeli smo i da izgradimo nove bolnice i nabavimo vakcine i lekove, objasnio je on.

Mali je naveo i da su u Srbiji izgrađene dve moderne bolnice u rekordnom roku od četiri meseca, i podsetio na uspeh u vakcinisanju, jer su obezbeđene vakcine četiri proizvođača.

Ne postoji drugi način da završimo sa ovom zdravstvenom krizom. Zato je važno da se svi vakcinišemo i revakcinišemo. Tako štitimo i sebe, ali i najbliže. To nam omogućava otvaranje ekonomije i postizanje još boljih rezultata, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530737/drzava-pruza-podrsku-i-pomoc-gradjanima-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)