POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Mali predstavio poslanicima tri zakonska predloga

Beograd, 23. februar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predstavio je danas narodnim poslanicima izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, kao i dva zakonska predloga koja su važna za energetski sektor i povećanje energetske efikasnosti.

Mali je rekao da je Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu značajan jer se njime povećava efikasnost borbe protiv korupcije i sprečavaju mogućnosti poreske utaje i nelegalnost sticanja imovine, pri čemu predložene izmene i dopune detaljnije preciziraju njegove pojedine odredbe.

Ministar je napomenuo da je taj predlog rezultat zajedničkog rada Ministarstva finansija, Ministarstva pravde i Poreske uprave, podsetivši na to da je u okviru Poreske uprave formiran Sektor za poreklo imovine, koji za početak broji dvadesetak inspektora.

To su najiskusniji inspektori iz redova Poreske uprave, a sistematizacijom je planirano da ih bude ukupno 60. Oni trenutno prolaze i dodatne stručne obuke, u čemu imamo pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda, precizirao je on.

Mali je podsetio na to da je Skupština Srbije pre oko godinu dana usvojila novi Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji treba da počne da se primenjuje od 12. marta ove godine.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih ciljeva tog zakona jeste unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje svakog oblika zloupotreba, odnosno izbegavanja obaveze plaćanja poreza.

On se odnosi na sva lica koja poseduju imovinu koja se ne može opravdati njihovim zakonitim prihodima i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je cilj i smanjenje razlika između poreskih obveznika čija imovina odgovara prihodima koje ostvaruju i onih kod kojih postoji nesrazmera u imovini i ostvarenim prihodima.

Zakon se odnosi na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni. Naravno, na udaru usvojenih rešenja će se, pre svega, naći ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda, naglasio je on.

Osim toga, kako je dodao, oporezivanje imovine lica čije se poreklo ne može dokazati zakonitim prihodima istovremeno predstavlja i jedan od najefikasnijih alata u borbi protiv korupcije.

Mali je predočio da je utvrđeno da je do početka primene zakona neophodno izmeniti i dopuniti pojedine odredbe radi otklanjanja problema koji bi mogli da se pojave u primeni.

Prema njegovim rečima, predložena je izmena naziva ‘nezakonito stečena imovina’ u ’imovina na koju se utvrđuje poseban porez’ kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom ’imovina proistekla iz krivičnog dela’.

Takođe, kako je dodao, predloženo je i dodavanje izraza ‘izdaci za privatne potrebe fizičkog lica,’ koji se odnosi na izdatke koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda.

Ministar je predstavio i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Nemačke razvojne banke KfW, a po zaduženju Akcionarskog društva „Elektromreža Srbije“, na iznos od 40 miliona evra.

Garancija se daje na ime obaveza iz Sporazuma o zajmu za sprovođenje Regionalnog programa za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu.

Projekat ima ogroman nacionalni i regionalni značaj, jer će omogućiti transnacionalni prenos energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta Istočne i Zapadne Evrope i garantujući sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije, rekao je ministar.

On je dodao da se time otvara mogućnost da Srbija preuzme ulogu regionalnog lidera u oblasti energetike.

Mali je poslanicima predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Republike Sribje i Nemačke razvojne banke za projekat „Eenergetska efikasnost u zgradama javne namene i obnovljivi izvori energije u sektoru daljinskog grejanja – Ozelenjavanje javnog sektora“.

Vrednost sporazuma je 50 miliona evra, a novac će biti iskorišćen za unapređenje sistema energetske efikasnosti Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu.

Ministar je napomenuo da je VMA jedna od najvećih bolnica u Evropi, izgrađena 1981. godine, ali da odstupa od savremenih standarda energetske efikasnosti, zbog čega treba izvršiti određene građevinske intervencije kako bi se omogućila ušteda energije, pri čemu je pozvao poslanike da glasaju za predložene izmene i predloge zakona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/522141/mali-predstavio-poslanicima-tri-zakonska-predloga.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)