POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

FINANSIJE

Nova podrška privredi i građanima za još veći rast ekonomije   

Beograd, 29. januar 2021.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije istakao je danas da je novi paket mera podrške vredan 2,5 milijardi evra, kao i da su, osim podrške privatnom sektoru, predviđena značajna izdvajanja za sektorsku podršku i podršku građanima u cilju sprečavanja većih posledica pandemije.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije,  naveo da je cilj nove podrške rast domaće ekonomije, pri čemu je najavio da će svim punoletnim građanima Srbije, koji se u aprilu budu prijavili, država uplatiti 60 evra, a penzionerima ukupno 110 evra.

Prvih 30 evra sledi u maju, a drugih 30 u novembru ove godine. Reč je o velikoj pomoći svim građanima Srbije, koja će biti organizovana na isti način kao i prošle godine, potvrdio je on, objasnivši da će se građani samo jednom prijavljivati za tu vrstu podrške.

Ministar je istakao da će penzioneri dobiti više novca jer su i najugroženiji zbog pandemije koronavirusa, i ukazao na to da će, u okviru pomoći privredi, tri puta biti isplaćeno po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća.

Jedina nedoumica koju trenutno imamo su velika preduzeća. Trenutno se analizira da li da i njih uključimo u program za isplatu 50 odsto minimalne zarade za tri meseca, rekao je Mali.

To zavisi od toga koliko su bili ugroženi, koliki je pad performansi i koliko imaju zaposlenih. Želimo da donesemo ispravnu odluku, zasnovanu na odgovarajućim parametrima, rekao je ministar.

Mali je, kada je reč o pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća, precizirao da će deo zarade biti pokriven za mart, april i maj, a da će isplata biti organizovana u aprilu za mart, i naredna dva meseca.

On je objasnio da je predviđena i sektorska podrška prevoznicima, dodavši da će država pomoći onima za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji, a reč je o auto-prevoznicima.

Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su imali najmanje posla usled ograničenja putovanja i zbog toga smo se opredelili za ovu vrstu sektorske podrške, najavio je ministar.

Prema njegovim rečima, obezbeđeno je i dodatnih 60 milijardi dinara u okviru postojeće garantne šeme, za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća.

Ova vrsta pomoći prošle godine se pokazala kao veoma uspešna, a bilo je opredeljeno dve milijarde evra. Preduzeća iz Srbije povukla su 1,6 milijardi evra, te smo produžili važenje i dodali 500 miliona evra, rekao je Mali.

Ministar je naveo da će biti organizovana još jedna garantna šema, da će se razgovarati sa poslovnim bankama da država poveća nivo garancije država prema njima da bi bili spremni da daju kredite i onima koji su u mnogo lošijem položaju, nego što bi pokazali objektivni pokazatelji.

Ukupna vrednost ovog programa je tačno 235 milijardi dinara, a ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stići ćemo do cifre od 250 milijardi, precizirao je Mali.

On je podsetio na to da je, kada je pandemija počela prošle godine, država pravovremeno i sveobuhvatno u pravom trenutku izašla sa ogromnim paketom mera, vrednim šest milijardi evra, odnosno 705 milijardi dinara.

Na pravi način smo reagovali, a to potvrđuju i MMF, EBRD i Svetska banka. Čak je i direktorka MMF-a rekla da ne treba da prekidamo pomoć privredi i građanima i to nećemo učiniti sve dok traje kriza, naveo je ministar.

Ministar je rekao da ohrabruju  najnoviji podaci o poreskim i neporeskim prihodima, uz napomenu da su za januar planirani prihodi od približno 101 milijarde dinara poreskih i neporeskih prihoda.

Kako za sada stoje stvari, kako je dodao, imaćemo približno 110 milijardi dinara jer je naplata mnogo bolja nego što smo očekivali, a to nam govori da postoji privredna aktivnost u Srbiji.

Mali je napomenuo i da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila devet odsto, da nema crnih scenarija poput zatvaranja fabrika i masovnih otpuštanja, i naglasio da je na kraju prošle godine ostvarena najniža stopa pada BDP-a u Evropi.

Naša ekonomija se pokazala veoma otpornom i održivom kada je kriza u pitanju. O tome govori i  naplata PDV-a, koja je direktan pokazatelj privredne aktivnosti i bila je veća prošle godine u odnosu na prethodnu godinu, naveo je on.

Naime, naplata bruto PDV-a u 2020. godini je za pet odsto veća u odnosu na prethodnu godinu. Neto naplata u istom periodu je za čak 30,4 odsto veća, rekao je Mali i dodao da je i industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine za 4,1 odsto veća u odnosu na decembar 2019. godine.

On je ponovio da država ima novca i da makroekonomsku stabilnost drži pod kontrolom, te da javni dug neće preći nivo od 60 odsto.

Ministar je podsetio i na to da od sledeće nedelje kreće isplata povećanih plata u javnom sektoru i većih penzija, kao i da je povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto, i napomenuo da je izdvojeno 330 milijardi dinara za investicije, te da ćemo biti jedini u Evropi koja će do kraja godine imati šest novih auto-puteva koji se grade.

Držimo svoj pravac i smer koji smo definisali. Radimo na životnom standardu i na velikim investicijama jer želimo da pokažemo da je Srbija jaka. Stabilni smo, imamo novca i želimo da još više podstaknemo rast naše ekonomije, zaključio je Mali.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/515678/nova-podrska-privredi-i-gradjanima-za-jos-veci-rast-ekonomije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)