POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Španija će podržati otvaranje dva klastera

Beograd/Madrid, 19. novembar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović potvrdila je danas da će Španija podržati otvaranje dva klastera u okviru evrointegracija Srbije, ocenivši da tema proširenja EU ipak dobija sve više na značaju u samoj Uniji i pored brojnih izazova i stagnacije koju svi u regionu manje ili više osećaju.

Joksimović je danas u Madridu, na poziv direktora Instituta „Elkano“ Čarlsa Pauela, učestvovala na konferenciji pod nazivom "Sledeće proširenje EU: perspektive i prepreke", koja je organizovana u koordinaciji sa slovenačkim predsedavanjem Evropskoj uniji.

Ona je navela da je za našu zemlja Španija nesumnjivo jedan od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji, navodeći da imamo izuzetne bilateralne odnose i da je to država koja je dosledna u svojoj principijelnoj politici – i prema proširenju i prema Srbiji.

U tom smislu, kako je konstatovala, ovu konferenciju smatra izuzetno važnim formatom, na kojem je predstavila šta je Srbija uradila, šta očekuje u narednom periodu i šta vidi kao potencijalne izazove, ne samo za Srbiju i proces proširenja, nego i za ceo Zapadni Balkan.

Ministarka je kao najvažniju poruku sa današnjeg bilateralnog sastanka sa državnim sekretarom za evropske poslove Španije Huanom Gonzalesom Pera Barbom, izdvojila to što je ta zemlja najavila da će podržati otvaranje oba klastera sa Srbijomklastera tri, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost, i klastera 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost.

Španija je ocenila da je Srbija mnogo uradila u prethodnim godinama, prenela je ona i dodala da takođe smatraju da je u prethodnim mesecima sproveden intenzivan rad u oblasti vladavine prava i ispunjavanja svih kriterijuma koji su neophodni za otvaranje klastera, u skladu sa principima nove metodologije.

Joksimović je navela da je Pera Barba naglasio da Vlada Šanije smatra da je podrška za otvaranje oba klastera kredibilan odgovor Evropske unije i, bar s njihove strane, dakle Španije, na sve ono što je Srbija pokazala u prethodnom periodu.

Ona je predočila da je jako važno što nam je Španija poslala pozitivnu poruku, jer je ova zemlja veoma ugledna članica EU.

Na samoj konferenciji, gde su učestvovali i predstavnici zemalja regiona, bilo je dosta izrečenih frustracija u odnosu na politiku proširenja EU, posebno u vezi sa situacijom sa Severnom Makedonijom i uslovljavanjima koja postoje na njihovom evropskom putu, objasnila je ministarka.

Skupu su, kako je prenela, prisustvovali i predstavnici Albanije, Crne Gore, pri čemu se pokazalo da većina partnera u regionu oseća neku stagnaciju pristupnog procesa.

Ona je izrazila uverenje da će Srbija do kraja slovenačkog predsedavanja na Međuvladinoj konferenciji napraviti neki važan korak – da li će to biti otvaranje jednog klastera ili dva, to još uvek ne može da potvrdi zato što države članice još uvek analiziraju da li je Srbija zaslužila otvaranje jednog ili dva klastera.

Joksimović je konstatovala da španska javnost i učesnici u Institutu „Elkano“ imaju lepe reči o Srbiji u pogledu odgovornosti tokom migrantske krize, u pogledu odgovora na pandemiju, vakcinacije, solidarnosti koja je pokazana, ne samo sa regionom, već i sa Evropskom unijom.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591670/spanija-ce-podrzati-otvaranje-dva-klastera.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)