POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Srbija ubrzala reforme na putu ka EU

Beograd, 28. oktobar 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je naša zemlja nastavila i ubrzala reforme, zbog čega je apsolutno zaslužena preporuka Evropske komisije da EU otvori još dva klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Joksimović je, govoreći na onlajn sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, podsetila na to da je Evropska komisija jasno naglasila da je uočen napredak u svim relevantnim oblastima ekonomskog i društvenog života, negde veći, negde manji.

Izveštaj je objektivno izmerio gde je napredak ostvaren, pre svega u vladavini prava, navela je ona i dodala da reforma pravosuđa tek treba da se završi referendumom, te je zato označeno da je tu učinjen ograničen napredak.

Ministarka je, naglasivši da u Srbiji ne postoji trend napada na novinare, napomenula da postoji Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i da su svi napadi na predstavnike medija evidentirani od strane ove grupe, tužilaštva i policije, i procesuirani.

Srbija je, kako je podvukla, zemlja koja je u startu prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i to na aktivan način, što je Evropska komisija prepoznala i pohvalila.

Sve to nije moglo da se uradi bez napora cele države – predsednika Republike, premijerke i Vlade u celini, ukazala je Joksimović i napomenula da je Srbija paralelno radila na klasteru jedan, koji je već otvoren i tiče se fundamentalnih prava i vladavine prava, kao i na klasterima tri i četiri.

Prema njenim rečima, napravili smo Medijsku strategiju, Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova, čekamo mišljenje Venecijanske komisije o novom zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, pri čemu je ova komisija već dala pozitivno mišljenje o ustavnim amandmanima.

Ona je, kada je reč o borbi protiv korupcije, najavila da ćemo do kraja meseca poslati novi izveštaj Evropskoj komisiji, gde ćemo pobrojati sve što smo preduzeli, nakon čega očekujemo novo mišljenje.

Srbija je preduzela sve da bude spremna za otvaranje klastera tri i četiri. U klasteru tri imali smo opsežan rad u oblastima oporezivanja, alkoholnih proizvoda, socijalne politike i zapošljavanju, dok smo u klasteru četiri najviše uradili u poglavljima energetike i životne sredine, precizirala je Joksimović.

Ministarka je poručila da je Srbija dobar sused koji želi saradnju sa svima u regionu, i u skladu sa tim podvukla da lobiramo za Severnu Makedoniju i Albaniju, jer smatramo da su ispunili uslove i zaslužili otvaranje pristupnih pregovora.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/585967/srbija-ubrzala-reforme-na-putu-ka-eu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)