POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROPSKE INTEGRACIJE

Briga za građane i fleksibilna održivost Srbije tokom pandemije

Beograd, 9. mart 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su sve reforme koje je Srbija sprovela u oblasti vladavine prava prethodnih godina uz podršku Saveta Evrope dovele do toga da je naša zemlja u vreme pandemije koronavirusa pokazala fleksibilnu održivost i da je briga za interes građana na prvom mestu.

Joksimović je, obraćajući se na drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", istakla da je Srbija uspela da građanima pruži visok nivo usluge i brige za sve što je tokom pandemije bilo važno.

U tom smislu, ona je navela pravo na pravu informaciju, zatim brigu za zdravlje građana, pristup instrumentima za rešavanje svih izazova koje situacija poput pandemije nameće.

Ministarka je rekla da vladavina prava i za same članice i za nas, kojima će to poglavlje ostati otvoreno do kraja našeg procesa evropskih integracija, a i nakon stupanja u članstvo, mora da bude svakodnevna tema, jer pokriva sve najvažnije oblasti koje definišu uspešnost jednog demokratskog društva.

Prema njenim rečima, to podrazumeva jednak pristup pravdi i zaštitu svih osnovnih, ljudskih i svih drugih prava.

Joksimović je ocenila da postoji i drugi set neophodnih reformi koje bi trebalo da dobiju svoj zamajac u Srbiji i dodaje da je taj proces "zakočen" zbog pandemije, ali i dešavanja u samoj EU koja se suočava sa brojnim izazovima.

Mi nastojimo da svojim održivim reformama i pristupom pomognemo i učestvujemo u oporavku i revitalizaciji onoga što EU za sve nas jeste, a to je ne samo strateški cilj, već prirodno mesto pripadanja i deljenje izazova sa svima u Uniji, naglasila je ona.

Ministarka je, govoreći o pomenutom zajedničkom programu EU i SE, napomenula da je njegova suština da se pitanje vladavine prava i svega onoga što se pod tim podrazumeva, zaista provlači kroz sve javne i sektorske politike i kroz sve ono što Srbija i pregovora kroz novi pristup – šest klastera.

Joksimović je podsetila na to da je i dalje Klaster 1 najvažniji klaster na osnovu kojeg će se meriti napredak ostvaren u reformama u oblasti vladavine prava i kao kriterijum za ostatak dinamike pregovora.

Ona je istakla da je za Srbiju važna saradnja i podrška Saveta Evrope i EU kroz taj program i to ne samo vezano za pregovore, već zbog usvajanja međunarodnih praksi i standarda i njihovog utemeljenja u postojeći društveni i legistativni okvir naše zemlje.

Naš cilj je da institucionalna participativna demokratija koja se suočava sa izazovima širom Evrope ipak postaje naše krajnje odredište i sve što radimo trebalo bi korak po korak da dovede do glavnog cilja inkluzivne demokratske institucionalne kulture i sistema, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, druga faza programa dala je konkretne i vredne rezultate u oblasti vladavine prava i oblasti pravosuđa, borbe protiv diskriminacije i zaštite osetljivih grupa, borbe protiv trgovine ljudima i jačanje slobode medija i slobode govora.

Jedan od najznačajnijih rezultata postignutih u prethodnom periodu jeste izrada i usvajanje Zakona o nestalim bebama za koji nam je Savet Evrope pružio punu podršku, predočila je Joksimović.

Ona je ukazala na to da je u delu koje se tiče vladavine prava u zatvorima i tokom policijskog delovanja bitan pomak učinjen usvajanjem Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji, kao i da je sačinjen prvi Nacrt nove strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija.

Ministarka je rekla da je ostvaren napredak i u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a došlo je i do usklađivanja zakona o zabrani diskriminacije sa najboljim evropskim standardima.

Lokalne samouprave su osnažene da nesmetano obezbede osnovna ljudska prava pripadnicima LGBT populacije, istakla je Joksimović i dodala da su ojačani kapaciteti u pomoći žrtvama trgovine ljudima, kao i da su rezultati vidljivi i u slobodi medija.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/526136/briga-za-gradjane-i-fleksibilna-odrzivost-srbije-tokom-pandemije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)