POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EVROINTEGRACIJE

UPRAVLJANJE MIGRACIJAMA 

Potpisan Ugovor o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama

Beograd, 17. jun 2021.

 

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković potpisali su danas Ugovor o podršci EU u upravljanju migracijama – druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju.

Ugovor je potpisan u Predsedništvu Srbije, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i komesarke EU za unutrašnje poslove i migracije Ilve Johanson.

Vučić je nakon potpisivanja ovog dokumenta istakao da će naša zemlja dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje.

On je istakao da su to značajna sredstva, i iskazao zahvalnost EU i evropskim poreskim obveznicima na tome što su taj novac dodelili Srbiji.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Srbije sprečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Postali smo efikasniji i sa neuporedivo boljim rezultatima, ukazao je predsednik i precizirao da je najviše nelegalnih ulazaka sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali iz sa teritorije Bugarske.

Vučić je preneo da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelagalnih ulazaka u Srbiju, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

Predsednik je rekao da je sa Johanson razgovarao i o drugim važnim pitanjima koje su u domenu širokog resora koji ona pokriva – o vladavini prava, borbi protiv oraganizovanog kriminala i korupcije i o evropskom putu Srbije.

On je dodao da je obavestio evropsku komesarku o velikim akcijama koje su sprovedene u Srbiji, što je donelo veću bezbednost za sve ljude u zemlji, ali i regionu.

Imamo još puno toga da uradimo protiv organizovanih kriminalnih grupa, narko saobraćaja, trafikinga i dilera droge, ali i u oblasti borbe protiv korupcije, rekao je Vučić, koji je Johanson dostavio poslednji izveštaj o tome šta je Srbija uradila u prethodnih pet meseci na tom polju.

U Srbiji, kako je predočio, trenutno nema velikog broja izbeglica i sa njima nemamo nikav problem.

U azilima i prihvatnim centrima na današnji dan ima ukupno 3.977 lica iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Iraka, Bangladeša, što je trostruko manje nego što smo imali u pojedinim trenucima.

Johanson je istakla da je Srbija pokazala da je pouzdan i snažan partner Unije u rešavanju problema migracija.

Cenim to što smo potpisali ovaj ugovor od 2,3 miliona evra koji je deo šire pomoći. EU je uvek bila partner Srbiji u rešavanju problema migracija. Pokazali ste da ste pouzdan partner. Ljude ste ovde tretirali na propisan način. Čestitam Srbiji na naporima da vakciniše migrante, poručila je komesarka.

Ona je prenela poruku i da Evropska unija želi da Srbija bude njen deo, i da je zato važno raditi na daljim reformama i njihovoj primeni, naglasivši da je za EU važno da podrži Srbiju u vladavini prava, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554421/potpisan-ugovor-o-podrsci-eu-srbiji-u-upravljanju-migracijama.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)