POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Država će obezbediti dovoljno energije i energenata za zimu

Beograd, 7. jun 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini sve da obezbedi dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije za zimu, dodajući da se ne očekuju nestašice ili restrikcije.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „K1“, navela da već sada imamo značajne količine benzina, TNG-a, mazuta i kerozina u rezervama, a radiće se na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza.

Ona je objasnila da šesti paket sankcija EU Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla osim iz Rusije.

NIS i do sada nije nabavljao samo rusku naftu, nego i naftu iz Iraka i drugih zemalja. Izvesno je da će nas to finansijski koštati jer će i druge zemlje morati da se preorijentišu, što će povećati tražnju i cene će porasti. Ali, šta god da se dešava, naš zadatak je da obezbedimo svojoj zemlji sve što nam je potrebno, rekla je Mihajlović.

Kad je reč o snabdevanju gasom, ona je predočila da, zahvaljujući dogovoru predsednika Srbije i Ruske Federacije, naša zemlja ima obezbeđene 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, pri čemu godišnje troši približno tri milijarde kubnih metara gasa.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da će se razlika obezbediti jednim delom iz gasnog skladišta u Mađarskoj, a delom iz gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, dok ćemo iduće godine imati mogućnost da približno 40 odsto gasa dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad.

Očekujemo da to bude pre svega gas iz Azerbejdžana i već sada počinju razgovori da rezervišemo kapacitete za trenutak kad gradnja tog gasovoda bude završena, naglasila je Mihajlović.

Ona je, govoreći o EPS-u, navela da to preduzeće trenutno uvozi deo električne energije i da mu je država omogućila da uveze i ugalj koji nedostaje dok ne podigne sopstvenu proizvodnju na nivo koji je potreban.

Potpredsednica Vlade je rekla da će do kraja godine verovatno biti utrošeno milijardu evra za uvoz električne energije i uglja, pri čemu bi sa svim što EPS sada ulaže i preduzima, pre svega na kopovima, trebalo da početkom 2024. godine imamo proizvodnju električne energije koja može da pokrije naše potrebe.

 

 

Sa sajta Vlade, 07.06.2022 - https://www.srbija.gov.rs/vest/633259/drzava-ce-obezbediti-dovoljno-energije-i-energenata-za-zimu.php

 

* * *

Energetska tranzicija i zelena energija

osnova za dugoročan privredni razvoj

 

Beograd, 7. jun 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su za dugoročnu energetsku bezbednost neophodni energetska tranzicija i veće korišćenje zelene energije i da Srbija može da bude regionalni lider u procesu dekarbonizacije.

Mihajlović je, na konferenciji „Serbia goes green“, istakla da je važno da svakodnevno pričamo o životnoj sredini i o tome koje korake je država preduzela da smanji emisiju štetnih gasova.

Postavili smo temelje donošenjem novog zakonodavnog okvira, bez kojeg nema ni investicija i razvoja, rekla je potpredsednica Vlade, uz napomenu da Srbija prvi put ima Zakon o korišćenju OIE i Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti.

Prema njenim rečima, naši zakoni su potpuno usklađeni sa evropskim standardima, ne samo zato što smo na putu ka članstvu u EU, već zato što je to osnova modernih i zdravijih rešenja.

Ona je navela da je Ministarstvo pripremilo i novi plan investicija sa projektima vrednim ukupno 35 milijardi evra, sa težištem na OIE i izgradnji RHE.

Izrađujemo i nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike koji će odrediti put naše energetike u narednih 20 do 40 godina, predočila je potpredsednica Vlade.

Naša vizija je da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja, a da do 2030. povećamo procenat energije dobijene iz OIE, konkretno iz energije sunca i vetra i da taj procenat sa trenutnih 3,5 povećamo na bar 15 odsto, a da istovremeno smanjujemo proizvodnju iz termosektora, objasnila je Mihajlović.

Ona je naglasila da je društveni konsenzus podjednako važan kao normativni i strateški okvir, i da je neophodno da svi zajedno razmišljamo o tome da kako da povećamo štednju energije i da o životnoj sredini govorimo u svim sferama, da deca od malih nogu shvate značaj životne sredine jer je to naša budućnost.

 

 

Sa sajta Vlade, 07.06.2022 - https://www.srbija.gov.rs/vest/633292/energetska-tranzicija-i-zelena-energija-osnova-za-dugorocan-privredni-razvoj.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)