POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

 

Zelena agenda znači energetsku i političku stabilnost

Beograd, 7. februar 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je Zelena agenda novi model rasta, koji će nam obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost u narednim godinama i decenijama.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Hepi“, rekla da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji, ocenivši da je energetska infrastruktura jednako važna kao i saobraćajna.

Ona je navela da je privredni rast Srbije impozantan i da je onda očekivano da je potrebno i više energije, zbog čega je neophodna izgradnja hidroelektrana, skladišta energije, novih vetroelektrana, solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

To će značiti i nova radna mesta, privredni rast i nezavisnost i stabilnost u energetskom, ekonomskom i političkom smislu, rekla je potpredsednica Vlade, napomenuvši da će se promene u energetici desiti bez obzira na pojedine otpore.

Moramo da uđemo u globalni voz zelene agende i borbe sa klimatskim promenama. Kada je reč o postojećim kapacitetima, pre svega o termoelektranama, biće potrebne bar dve godine da Rudarski basen „Kolubara“ stane na zdrave noge, dodala je Mihajlović.

Pravimo analizu i izaći ćemo i pred Vladu i pred predsednika Republike sa predlozima kako da sledeća zimska sezona bude stabilna i da ne uvozimo 15, 20 i više procenata struje. Suština je u novim kapacitetima, koji moraju hitno da se grade i koji će koristiti najnovije tehnologije, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija treba da gradi reverzibilne hidroelektrane „Bistricu“ i „Đerdap 3“ i ova godina treba da bude ona u kojoj će se raditi projektno-tehnička dokumentacija za ova dva projekta.

Potrebno je, kako je ukazala, da Srbija ima i posebno preduzeće koje će se baviti zelenom energijom i koje će rezervisati prostor za solarne i vetroelektrane i da zajedno sa privatnim partnerima proizvodi energiju i delom bude vlasnik tih elektrana.

Mihajlović je izjavila i da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama i da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

Potpredsednica Vlade je ponovila da je na zahtev građana obustavljen projekat „Jadar“, ali i da se priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe, istakavši da je toj temi potreban strateški pristup i argumentovan razgovar.

Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda. Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva. Promenili smo zakon i sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi, rekla je ona.

Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, navela je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/609880/zelena-agenda-znaci-energetsku-i-politicku-stabilnost.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)