POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

 

Zelena agenda znači energetsku i političku stabilnost

Beograd, 7. februar 2022.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da je Zelena agenda novi model rasta, koji će nam obezbediti energetsku, ekonomsku i političku nezavisnost i stabilnost u narednim godinama i decenijama.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji „Hepi“, rekla da je neophodno hitno graditi nove energetske kapacitete u Srbiji, ocenivši da je energetska infrastruktura jednako važna kao i saobraćajna.

Ona je navela da je privredni rast Srbije impozantan i da je onda očekivano da je potrebno i više energije, zbog čega je neophodna izgradnja hidroelektrana, skladišta energije, novih vetroelektrana, solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

To će značiti i nova radna mesta, privredni rast i nezavisnost i stabilnost u energetskom, ekonomskom i političkom smislu, rekla je potpredsednica Vlade, napomenuvši da će se promene u energetici desiti bez obzira na pojedine otpore.

Moramo da uđemo u globalni voz zelene agende i borbe sa klimatskim promenama. Kada je reč o postojećim kapacitetima, pre svega o termoelektranama, biće potrebne bar dve godine da Rudarski basen „Kolubara“ stane na zdrave noge, dodala je Mihajlović.

Pravimo analizu i izaći ćemo i pred Vladu i pred predsednika Republike sa predlozima kako da sledeća zimska sezona bude stabilna i da ne uvozimo 15, 20 i više procenata struje. Suština je u novim kapacitetima, koji moraju hitno da se grade i koji će koristiti najnovije tehnologije, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Srbija treba da gradi reverzibilne hidroelektrane „Bistricu“ i „Đerdap 3“ i ova godina treba da bude ona u kojoj će se raditi projektno-tehnička dokumentacija za ova dva projekta.

Potrebno je, kako je ukazala, da Srbija ima i posebno preduzeće koje će se baviti zelenom energijom i koje će rezervisati prostor za solarne i vetroelektrane i da zajedno sa privatnim partnerima proizvodi energiju i delom bude vlasnik tih elektrana.

Mihajlović je izjavila i da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama i da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

Potpredsednica Vlade je ponovila da je na zahtev građana obustavljen projekat „Jadar“, ali i da se priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe, istakavši da je toj temi potreban strateški pristup i argumentovan razgovar.

Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda. Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva. Promenili smo zakon i sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi, rekla je ona.

Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila, navela je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/609880/zelena-agenda-znaci-energetsku-i-politicku-stabilnost.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)