POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Usvojen predlog definicije energetskog siromaštva

Beograd, 19. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je sednici Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva na kojoj je usvojen predlog definicije energetskog siromaštva, što je najvažniji korak za izradu i sprovođenje akcionog plana.

Prema usvojenoj definiciji,- energetsko siromaštvo je - stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život, i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice.

Mihajlović je istakla da energetsko siromaštvo treba da bude i deo strateških dokumenata – integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2040. godine, sa vizijom do 2050, kako bismo definisali dalji razvoj i napredak u narednim decenijama.

Ona je ocenila da je dobro to što na ovom projektu sarađuju država i nevladine organizacije, međunarodni partneri, lokalne samouprave, jer to je put koji će nam obezbediti lakše pronalaženje rešenja.

Na sastanku je bilo reči i o izradi uredbe o energetski ugroženom kupcu, potrebi da se definiše akcioni plan za smanjenje energetskog siromaštva i finansijskoj podršci merama za smanjenje energetskog siromaštva.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović ocenio je da su projekti koje sprovodi Ministarstvo veoma dobri i da je to jedna od prvih partnerskih akcija u koju su uključeni i Ministarstvo i lokalne samouprave i privatni sektor.

UNDP je izradio studiju koja pokazuje veliku zainteresovanost privatnog sektora za to da se smanji potrošnja energije, što će takođe doprineti smanjenju energetskog siromaštva, istakao je on.

Na sastanku je bilo reči i o projektima i merama koje sprovodi Ministarstvo, a trebalo bi da doprinesu smanjenju energetskog siromaštva – korišćenju obnovljivih izvora energije, posebno solarnim panelima i usvajanju uredbe o kupcu-proizvođaču, kao i povećanju energetske efikasnosti.

Sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić ocenila je nakon sednice da je Nacionalna koalicija važno telo koje, osim relevantnih ministarstva, okuplja i predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Cilj je da odredimo konkretne mere i javne politike kroz koje će se videti boljitak za sve građanke i građane, rekla je Matija Ristić.

Aleksandar Macura iz RES fondacije istakao je da su usvajanjem definicije stvoreni uslovi da se prepoznaju domaćinstva i pojedinci i odrede mere kojima će se pomoći u smanjenju energetskog siromaštva.

Prema njegovim rečima, pojam energetskog siromaštva znači da pojedinci ili domaćinstva zbog niskih prihoda, energetski neefikasnih grejnih uređaja i objekata ne uspevaju dovoljno dobro da se ogreju.

Usvajanjem definicije napravljen je važan korak ka određivanju podrške i pomoći ne samo u novcu, već u unapređenju energetske efikasnosti, što znači dugoročnu, sistemsku podršku, jer će moći da žive u toplijim domovima, da manje zagađuju životnu sredinu, a da im ostane sredstava za dostojan život, poručio je Macura.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/591442/usvojen-predlog-definicije-energetskog-siromastva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)