POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Država obezbedila dovoljno energije i energenata

Beograd, 17. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključno za razvoj privrede.

Mihajlović je u intervjuu za „Juronjuz“ ponovila da će Srbija imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da cene energije i energenata za domaćinstva ostaju nepromenjene.

Potpredsednica Vlade je ocenila da je energetska bezbednost preduslov za razvoj privrede, ali da je to istovremeno i pitanje nacionalne bezbednosti.

Prema njenim rečima, imaćemo dovoljno električne energije i gasa, ali je pitanje cene neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama.

Očekujemo dugoročni ugovor o nabavci gasa, nadamo se desetogodišnji, o tome će razgovarati predsednici Srbije i Rusije. Imajući u vidu kako se kreću cene gasa, razgovori neće biti jednostavni, ali verujem da možemo da očekujemo povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje, navela je ona.

Mihajlović je objasnila da je važno i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih deset godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz TE i moramo da budemo veoma precizni u tome koliko nam je gasa potrebno.

Ona je rekla da javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom energije i energenata moraju da budu efikasnija i da bolje planiraju, uz napomenu da je EPS krenuo u remont najvećeg Bloka B1 od 650 megavata u maju, a trebalo je ranije da to učini.

Prema njenim rečima, cene na tržištu su krenule da rastu već u martu, pa je trebalo bolje planirati remont i razmišljati o godišnjem ugovoru i eventualnoj nabavci struje po povoljnijim cenama.

To je pitanje planiranja i uopšte funkcionisanja javnih preduzeća u čemu nikada nismo bili sjajni, ali danas moramo da mislimo o tome, istakla je potpredsednica Vlade, dodajući da je energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena pitanje razvoja i u ovom trenutku niko ne sme da pravi greške.

Bitno je da imamo i imaćemo dovoljno energije, ali moramo da planiramo i kako ćemo izlaziti iz uglja, u kojoj ćemo meri koristiti obnovljive izvore energije, kako da budemo u zelenoj agendi. Kada govorimo o gasu, i Srbijagas je trebalo bolje da planira i da već u junu razmišlja o nabavci dodatnih količina, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da je Srbiji potrebno još jedno podzemno skladište gasa i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, dodajući da smo, pored skladišta u Banatskom Dvoru, zainteresovani za izgradnju još jednog podzemnog skladišta gasa.

Srbija u prethodnih 30 godina, ne računajući Balkanski tok, nije izgradila nijedan energetski kapacitet. Imamo novca, ali mora da postoji jasan plan. I o tome smo razgovarali sa predsednikom Srbije, o novim investicijama i gde ćemo ulagati u narednih 10, 15 godina kako bismo imali dovoljno energije, istakla je ona.

Imajući u vidu naše potencijale, mislim da nema potrebe da u budućnosti uvozimo niti jedan kilovat-čas struje, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590767/drzava-obezbedila-dovoljno-energije-i-energenata.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)