POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Država obezbedila dovoljno energije i energenata

Beograd, 17. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključno za razvoj privrede.

Mihajlović je u intervjuu za „Juronjuz“ ponovila da će Srbija imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da cene energije i energenata za domaćinstva ostaju nepromenjene.

Potpredsednica Vlade je ocenila da je energetska bezbednost preduslov za razvoj privrede, ali da je to istovremeno i pitanje nacionalne bezbednosti.

Prema njenim rečima, imaćemo dovoljno električne energije i gasa, ali je pitanje cene neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama.

Očekujemo dugoročni ugovor o nabavci gasa, nadamo se desetogodišnji, o tome će razgovarati predsednici Srbije i Rusije. Imajući u vidu kako se kreću cene gasa, razgovori neće biti jednostavni, ali verujem da možemo da očekujemo povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje, navela je ona.

Mihajlović je objasnila da je važno i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih deset godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz TE i moramo da budemo veoma precizni u tome koliko nam je gasa potrebno.

Ona je rekla da javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom energije i energenata moraju da budu efikasnija i da bolje planiraju, uz napomenu da je EPS krenuo u remont najvećeg Bloka B1 od 650 megavata u maju, a trebalo je ranije da to učini.

Prema njenim rečima, cene na tržištu su krenule da rastu već u martu, pa je trebalo bolje planirati remont i razmišljati o godišnjem ugovoru i eventualnoj nabavci struje po povoljnijim cenama.

To je pitanje planiranja i uopšte funkcionisanja javnih preduzeća u čemu nikada nismo bili sjajni, ali danas moramo da mislimo o tome, istakla je potpredsednica Vlade, dodajući da je energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena pitanje razvoja i u ovom trenutku niko ne sme da pravi greške.

Bitno je da imamo i imaćemo dovoljno energije, ali moramo da planiramo i kako ćemo izlaziti iz uglja, u kojoj ćemo meri koristiti obnovljive izvore energije, kako da budemo u zelenoj agendi. Kada govorimo o gasu, i Srbijagas je trebalo bolje da planira i da već u junu razmišlja o nabavci dodatnih količina, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da je Srbiji potrebno još jedno podzemno skladište gasa i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru, dodajući da smo, pored skladišta u Banatskom Dvoru, zainteresovani za izgradnju još jednog podzemnog skladišta gasa.

Srbija u prethodnih 30 godina, ne računajući Balkanski tok, nije izgradila nijedan energetski kapacitet. Imamo novca, ali mora da postoji jasan plan. I o tome smo razgovarali sa predsednikom Srbije, o novim investicijama i gde ćemo ulagati u narednih 10, 15 godina kako bismo imali dovoljno energije, istakla je ona.

Imajući u vidu naše potencijale, mislim da nema potrebe da u budućnosti uvozimo niti jedan kilovat-čas struje, zaključila je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/590767/drzava-obezbedila-dovoljno-energije-i-energenata.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)