POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

Beograd, 5. novembar 2021.

 

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i 37 lokalnih samouprava potpisali su danas u Vladi Srbije ugovore o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela, a vrednost projekta iznosi približno 390 miliona dinara.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je, uručujući ugovore, da je država sufinansiranjem zamene stolarije i ugradnje solarnih panela pokrenula proces koji će u našoj zemlji trajati narednih nekoliko godina.

To je proces zdravije, održivije i zelene Srbije, i to ne znači samo zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego i potpunu promenu svega što ćemo raditi i načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da se 37 lokalnih samouprava potrudilo da ispuni uslove da se pojavi na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

One su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada su u pitanju energetika i trošenje toplotne i električne energije, i da uopšte nema nijednog razloga za to da Srbija, koja ima ogroman broj sunčanih dana, ne pronađe uslove da to iskoristi i pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, projekat zamene stalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezultat su zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava, pri čemu će sledeće godine biti još više takvih javnih poziva i svako domaćinstvo u našoj zemlji će imati mogućnost da zameni stolariju ili postavi solarni panel.

Cilj ovog programa je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima. Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci.

Sredstva na javnom pozivu dobilo je 37 gradova i opština, a ukupna vrednost programa iznosi oko 390 miliona dinara.

Od toga - 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Maksimalna snaga solarne elektrane koja se finansira sa 50 odsto sredstava jeste 6 kW, očekivana proizvodnja električne energije iz oko 500 solarnih panela je 3.000 MWh, dok će se 3.300 tona manje ugljen-dioksida emitovati proizvodnjom struje iz solarnih panela.

Među gradovima i opštinama koji su dobili sredstva na javnom pozivu su Kraljevo, Bojnik, Bosilegrad, Prijepolje, Svilajnac, Užice, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vranje, Rača, Vrnjačka Banja, Jagodina, Pećinci, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Bor, Novi Sad, Zemun, Aleksinac i Apatin.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/588385/dodeljeni-ugovori-lokalnim-samoupravama-za-solarne-panele.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)