POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Potrebne strateške rezerve gasa i regionalni krizni plan

Beograd, 4. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je snabdevanje gasom iz Bugarske normalizovano i da se od juče popodne Srbija redovno snabdeva gasom iz ove zemlje.

Mihajlović je, gostujući na TV Prva, istakla da je neophodno proširenje skladišta gasa i planiranje strateških rezervi, kao i regionalni krizni plan.

Suština je da ćemo iz ove krize izaći sa činjenicom da imamo dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu. Pritom se cene za građane neće menjati do kraja zimske sezone, navela je ona.

Prema njenim rečima, ono što mora da se uradi u narednih godinu dana jeste proširenje skladišta u Banatskom dvoru da bismo imali strateške rezerve gasa i kako ne bismo morali da uvozimo gas kada dođe do nepredviđenih situacija.

Ona je napomenula da su tehnički problemi na gasovodima  regionalni i veoma je važno da imamo zajednički krizni plan sa Mađarskom i Bugarskom kako bismo reagovali u sličnim situacijama.

„Srbijagas“ je radio sve što je mogao, interventno nabavljao dovoljne količine gasa, ali je svakako neophodno da proširimo naše skladište sa 450 miliona kubnih metara na 800 miliona, kako bismo smanjili mogućnost da budemo ranjivi i da ne moramo da uvozimo gas u kriznim situacijama, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala na to da se stabilizacija tržišta očekuje u martu ili aprilu naredne godine, ali da će cene gasa svakako biti više nego što su bile prošle i 2019. godine.

Na cenu energije i energenata utiče mnogo faktora. Svet je izlazio iz pandemije, potražnja je bila neočekivano velika, a istovremeno su evropska skladišta bila ispražnjena. Što se Srbije tiče, mi imamo dugoročni ugovor sa „Gaspromom“, koji ističe na kraju godine. Pregovori o novom ugovoru su u toku i verujem da ćemo imati dobre vesti posle sastanka predsednika Vučića i predsednika Putina, rekla je Mihajlović.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587806/potrebne-strateske-rezerve-gasa-i-regionalni-krizni-plan.php

 

 

* * *

 

Privreda aktivan učesnik energetske tranzicije

 

Beograd, 3. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, učestvujući na skupu u Privrednoj komori Srbije, da država, privreda i nauka zajedno rade u cilju obezbeđivanja dovoljne količine energenata.

Mihajlović je na okruglom stolu “Proaktivna uloga privrede i građana kao kupaca i proizvođača: preventiva rastu cena električne energije” istakla da sve što je na tom planu učinjeno rezultat je zajedničkog rada nauke, Saveza energetičara, Privredne komore Srbije sa privrednicima, Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Tu smo danas da razgovaramo o tome kako da na najbolji način obezbedimo, pomognemo i podržimo da privreda bude aktivni učesnik u energetskoj tranziciji i da sebi obezbedi dovoljne količine energenata. Sastajaćemo se češće i verujem da ćemo obezbediti stabilnost koja je potrebna privredi, rekla je ona.

Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, najstarije  institucije te vrste, koja postoji 102 godine, izjavio je da je ova organizacija prepoznala poslednje velike oscilacije na tržištu energenata.

Te oscilacije zaslužuju da se i mi pozabavimo ovim pitanjem i da ponudimo rešenja kako da privreda uspešno prebrodi ozbiljnu oscilaciju. Moramo se prilagođavati okolnostima, ideja je da privreda deo sopstvene potrošnje proizvede sama i tako amortizuju postojeće oscilacije na tržištu, rekao je Rajaković.

Mihajlović je u izjavi za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da je godinu dana kratak vremenski period u energetici i rudarstvu, ali da je Ministarstvo u tom periodu postavilo osnove za energetsku tranziciju, nove investicije i Zelenu agendu.

Priča o energetskoj tranziciji i zelenoj energiji nije moguća bez novih zakona.

Ministarstvo je promenilo sve zakone i donelo nove, a do kraja godine ćemo imati sva podzakonska akta kako bi se ova zakonska rešenja sprovodila, naglasila je ona.

Pripremamo dva važna strateška dokumentanacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike. I to je osnova, bez toga nema novih ulaganja. Istovremeno, radili smo i na planu investicija, jer mora da se uloži više od 17 milijardi evra da bismo bili energetski stabilni, ponovila je Mihajlović.

Ona je napomenula i da se razgovara o izgradnji novih elektrana, „Đerdapa 3“ i solarnih elektrana, kao i da je u prvih godinu dana rada Vlade otvoren najveći rudnik bakra i zlata u jugoistočnoj Evropi, te da će Srbija, posle Poljske, biti druga u proizvodnji tih ruda.

Pokrenuću u narednih nekoliko dana inicijativu ka ministrima u Bugarskoj, Mađarskoj i BiH da se spremimo za sve druge krize, i to tako što ćemo napraviti zajednički krizni plan kako bismo efikasno rešavali stabilno snabdevanje gasom, najavila je Mihajlović.

Pored toga, kako je dodala, Srbija pod hitno treba da radi na proširenju skladišta i na planiranju strateških rezervi gasa, koji bi trebalo da budu preko 300 miliona kubnih metara, i na tome ćemo raditi u narednih godinu do godinu i po dana.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587458/privreda-aktivan-ucesnik-energetske-tranzicije.php

 

 

* * *

 

Energetika nosilac privrednog razvoja zemlje

 

 

Novi Sad, 3. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, prilikom otvaranja 10. međunarodnih dana investicija i energetike u Novom Sadu, da je budućnost privrednog rasta i razvoja ulaganje u nove, zelene energetske kapacitete.

Mihajlović je istakla da je u energetskoj tranziciji neophodna saradnja centralne vlasti, pokrajinskih i lokalnih ustanova i institucija i nevladinog sektora, ali da je ključno da sve građanke i građani budu deo procesa.

Ona je ocenila da nema boljeg trenutka da se razgovara o energetici i investicijama, s obzirom na to da se ova manifestacija organizuje kad i konferencija u Glazgovu, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre njegovog odlaska razgovarali smo o tome da je jasno da Srbija može biti šampion u energetskoj tranziciji i da je moguće da budemo energetski dovoljna, ekološki čista i klimatski neutralna država i da postoje svi uslovi da imamo i zdravu životnu sredinu i dovoljno energije, rekla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, za ovih godinu dana Ministarstvo je donelo zakone koji su osnova energetske tranzicije i novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, pri čemu su investicije u nove kapacitete ključne za dalji razvoj kompletne privrede.

Kada pričamo o ulaganju, to je više od 17 milijardi evra, toliko su vredni projekti u energetici. Ali, moramo da budemo brži i efikasniji kada je izgradnja novih kapaciteta u pitanju, jer 30 godina nismo ništa novo izgradili, napomenula je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je rekla da je plan da Srbija ima nove velike i srednje HE, solarne elektrane, vetroelektrane, elektrane na gas, ali da istovremeno vodimo mnogo više računa o energetskoj efikasnosti, jer trošimo više energije od drugih.

U tom smislu, država će pomoći domaćinstvima, jer su građani ti koji su deo energetske tranzicije. Jedini način da izađemo iz energetskih kriza, a nesumnjivo da nas to čeka i u narednim godinama, jeste da zajedno imamo jasan plan za izlazak iz krize, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je, takođe, ocenila da je Konferencija COP 26 u Glazgovu najvažniji događaj u svetu kada je borba protiv klimatskih promena u pitanju i da je važno da je Srbija deo energetske tranzicije, kao i da postoje uslovi da naša država bude šampion u ovom procesu.

Mihajlović je napomenula da su na konferenciji u Glazgovu bili predstavnici celog sveta, od evropskih zemalja, preko Severne i Južne Amerike, do Azije.

Veoma je važno da je Srbija bila deo globalnog događaja, jer je borba sa klimatskim promenama globalna tema, bez obzira na to koliko je neka država velika ili razvijena. To je i bila glavna tema, da svi zajedno postanemo svesni promena i da pokušamo da narednim generacijama ne ostavljamo svoje probleme, rekla je ona.

Moguće je da budemo energetski dovoljna, ekološki čista i klimatski neutralna država i postoje svi uslovi da imamo i zdravu životnu sredinu i dovoljno energije. I Srbija, kao i svaka država, mora da ima svoj plan kako da bude 20, 30 odsto manje zagađena i kako da imamo bar 30, 40 odsto više energije iz obnovljivih izvora energije, poručila je Mihajlović.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587524/energetika-nosilac-privrednog-razvoja-zemlje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)