POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Energetika od velikog značaja za bezbednost svake zemlje

Beograd, 2. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da je energetska bezbednost važna karika nacionalne bezbednosti svake zemlje.

Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, istakla da Zelena agenda donosi novi način razvoja i rasta, kao i povećanja energetske bezbednosti i nezavisnosti, a ujedno je ključna u borbi protiv klimatskih promena.

Zelena agenda su nove investicije i nova radna mesta. To ne znači da će biti bilo kakvog zaustavljanja razvoja, niti da će neko ostati bez posla. Ona predstavlja novi model rasta i plan kako da izađemo iz prljavih tehnologija i uvodimo zdrave modele proizvodnje, a to znači ne samo opstanak postojećih, već i nova radna mesta, podvukla je ona.

Koliko je energetika važna za bezbednost svake zemlje najbolje se vidi danas, kada imamo globalnu energetsku krizu, rast cena i klimatske promene. Kada je reč o konferenciji u Glazgovu, to je prilika da sve države daju odgovor na koji način ćemo krenuti u Zelenu agendu i šta to znači za svaku državu i globalno, ukazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da su svi koji misle da Zelena agenda nije potrebna već izgubili rast, jer ta agenda znači ulaganje u energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo i saobraćaj.

Prema njenim rečima, godišnje se emituje 60 milijardi tona ugljen-dioksida u svetu, polovina se zadržava 300 godina, a polovina ostaje u atmosferi više od hiljadu godina.

Mihajlović je objasnila da to više nije pitanje koliko je koja zemlja velika ili razvijena, već to postaje glavno pitanje nacionalne politike svih država, koje treba da se opredele za zelene investicije.

Kada govorimo o termokapacitetima u Evropi, nije tačno da se svi vraćaju na ugalj. Velika Britanija koristi samo dva odsto uglja u svom energetskom miksu. Poljska ima svoj lignit, ali uvozi kameni ugalj jer ne želi da koristi lignit koji je lošeg kvaliteta. Kina je najveći uvoznik kamenog uglja iz Australije, rekla je ona.

Mislim da bi i mi trebalo da idemo ka tome da imamo termokomplekse u rezervi i da ih koristimo samo u određenim kriznim situacijama, kakva je ova, dodala je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Zelena agenda je pitanje energetske bezbednosti i zdravije životne sredine, pri čemu je izazov na globalnom nivou.

Zelena agenda ne znači samo da država više investira, već da javna preduzeća, posebno EPS, bolje planiraju, brže i efikasnije realizuju investicije, a ne da radovi na remontu kasne i da nemamo nove kapacitete duže od tri decenije, napomenula je ona.

Mihajlović je najavila da je u planu izgradnja novih hidroelektrana, a posebno je važan „Đerdap 3“, koji će biti hibridna elektrana, prva u Evropi, koja će imati i solarne i vetro generatore.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/587119/energetika-od-velikog-znacaja-za-bezbednost-svake-zemlje.php

 

* * *

 

Zajednička konferencija Srbije i Norveške o obnovljivim izvorima energije

 

 

Beograd, 1. novembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Jernom Jelstadom o saradnji dveju zemalja u procesu energetske tranzicije i investicijama u nove energetske kapacitete, kao i o toku Zelene agende.

Mihajlović je, na sastanku na kojem je bilo reči i o konferenciji o obnovljivim izvorima energije koju će Srbija i Norveška zajedno organizovati, navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike započelo proces energetske tranzicije.

Izmenjen je zakonodavni okvir, kao i urađen potpuno novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je u skladu sa najvišim EU standardima, istakla je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da Ministarstvo sprema i strateška dokumenta – strategiju razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku sa vizijom do 2050. godine.

Plan je da do 2040. godine dobijemo minimum 40 odsto energije iz obnovljivih izvora. S obzirom na iskustva Norveške kada su u pitanju energetska tranzicija, Zelena agenda, korišćenje novih tehnologija u proizvodnji kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, sigurna sam u to da će zajednička konferencija omogućiti lakši i brži put Srbije ka dostizanju cilja, a to je da do 2050. godine budemo dekarbonizovana zemlja, istakla je Mihajlović.

Takođe, potpredsednica Vlade je ocenila da će to biti i dobra prilika za saradnju kompanija i mogućnost da norveške kompanije vide potencijale Srbije i novi investicioni plan Ministarstva vredan 17 milijardi evra, od čega je više od pet milijardi za obnovljive izvore energije.

Konferenciju o budućnosti obnovljivih izvora energije zajedno će organizovati Ministarstvo rudarstva i energetike i Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji krajem novembra ili početkom decembra, a učestvovaće i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, predstavnici javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije energije.

Jelstad je napomenuo da zna koliko je urađeno, posebno u oblasti izmene zakonskog okvira, izrazivši uverenje da Srbija ima važno mesto u transformaciji energetskog miksa u čitavoj Evropi.

Jedan od prioriteta Norveške je zaštita životne sredine, što otvara mogućnost da unapredimo saradnju u ovoj oblasti, a zajednička konferencija je važan korak ka tome jer će obuhvatiti i javni i privatni sektor i moći ćemo da govorimo o svim aspektima – energetskim, ekološkim i finansijskim, istakao je ambasador Norveške.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/586876/zajednicka-konferencija-srbije-i-norveske-o-obnovljivim-izvorima-energije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)