POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Zajednički energetski projekti sa KfW vredni 1,5 milijardi evra

Beograd, 6. septembar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlović je, tokom sastanka sa regionalnim direktorom KfW za Jugoistočnu Evropu Klausom Milerom i direktorom KfW-a u Srbiji Rudigerom Hartmanom, istakla da ministarstvo na čijem je čelu realizuje mnogo projekata u energetici u saradnji sa ovom bankom.

Ona je izrazila zahvalnost na podršci KfW u cilju efikasnijeg sprovođenja zelene agende, podsetivši na to da je Srbija izmenila zakone u energetskom i rudarskom sektoru i da priprema novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine, sa vizijom do 2050.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da se radi i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku, poručivši da Srbija želi da bude lider u regionu, kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i zelenoj agendi.

KfW banka je naš važan partner, naglasila je Mihajlović i precizirala da ukupna vrednost realizovanih projekata, kao i onih koji su u toku ili u planu iznosi skoro 1,5 milijardi evra.

Ona je navela da se mnogo radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, dodavši da je osnovan Fond za energetsku efikasnost, kao i da se poseban akcenat stavlja na podršku građanima da postanu proizvođači energije kroz postavljanje solarnih panela.

Miler je naglasio da je za KfW veoma važna saradnja sa Srbijom, posebno u energetskom sektoru, ocenivšpi da je bitno to što je Srbija izmenila pomenute zakone i što se, u skladu sa tim, preduzimaju inicijative koje se odnose na ciljeve zelene agende.

On je ukazao na to da je ova banka zainteresovana da podrži investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, preciziravši da je samo za javne investicije planirano 75 miliona evra.

Fond za energetsku efikasnost je, takođe, veoma interesantan za nas, a želimo da vas podržimo i u pogledu energetske tranzicije i izgradnje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je i vetropark Kostolac, poručio je Miler.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/572674/zajednicki-energetski-projekti-sa-kfw-vredni-15-milijardi-evra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)