POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Pozive za subvencije za zamenu stolarije objavilo 11 opština

Beograd, 19. avgust 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je do danas 11 opština i gradova raspisalo javne pozive za građane za zamenu stolarije.

Mihajlović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakla da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti.

Ona je najavila da se očekuje da će sutra još osam opština i gradova raspisati poziv za građane, i podvukla da je najvažnije da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, osnovni kriterijum je energent koji se koristi za grejanje, pri čemu će svi oni koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, kao i oni koji koriste električnu energiju za grejanje biti u prednosti.

Potpredsednica Vlade je, kada je reč o izolaciji, objasnila da je kriterijum da li postoji termo izolacija ili ne.

Kada se završe svi konkursi, ako građani nisu zadovoljni mogu da se žale opštinskim komisijama, ali će i resorno ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, jer nam je važno da vidimo da li za naredne javne pozive možemo dodatno da pojednostavimo proceduru, podvukla je ona.

Mihajlović je potvrdila da će krajem novembra ili početkom decembra Ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije, uz očekivanje da će bar milion domaćinstava učestvovati u narednim godinama u ovom projektu.

Istovremeno, ona je najavila da će 3. septembra biti raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela, pri čemu će država obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani.

Do solarnih panela dolazi se jednim korakom. Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to "EPS Snabdevanje", potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu, precizirala je potpredsednica Vlade.

Ona je saopštila da neće biti poskupljenja gasa u Srbiji do kraja godine, jer imamo ugovor sa „Gaspromom“, uz napomenu da „Srbijagas“ ima obavezu da pregovara ili o novom aneksu ili novom ugovoru za period posle prvog januara 2022. godine.

Prema njenim rečima, ono što je sigurno jeste da država neće povećavati dažbine naftnih derivata i na taj način uticati na dodatna poskupljenja, ali ono na šta ne možemo da utičemo je cena na svetskom tržištu.

Cena struje ostaje ista, nema nikakvih zahteva, niti pregovora o eventualnom povećanju, ponovila je Mihajlović i dodala da je diverzifikacija gasnih ruta podjednako važna kao i diverzifikacija dobavljača energenta.

Ona je najavila da će radovi na gasnoj interkonekciji Niš–Dimitrovgrad početi u septembru, čime dobijamo još jedan pravac snabdevanja.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/569125/pozive-za-subvencije-za-zamenu-stolarije-objavilo-11-opstina.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)