POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Smanjenje potrošnje energije za 40 odsto nacionalni cilj

Vrbas, 26. jul 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, gde je potpisan ugovor o rekonstrukciji OŠ „Svetozar Miletić“ i četiri vrtića, da će nakon završetka radova u ovim objektima računi za električnu i toplotnu energiju biti znatno umanjeni, a ukupna emisija ugljen-dioksida smanjena za 40 odsto, odnosno za približno 400 tona godišnje.

Mihajlović je rekla da je ovo nastavak projekta podizanja energetske efikasnosti i upravljanja energijom, koji Ministarstvo realizuje zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i Ambasadom Švajcarske u Republici Srbiji.

Prema njenim rečima, kada u aprilu budu gotovi radovi, svi ćemo imati priliku da vidimo kako će ovaj i ostali objekti izgledati i koliko pomenuti projekat znači.

Novac koji smo izdvojili nije mali, ali će uštede biti još veće i, što je još važnije, emisija ugljen-dioksida biće manja za 400 tona godišnje, a ako računamo i Kruševac, Paraćin i Užice, gde se takođe sprovodi ovaj projekat, onda je to 1.500 tona manje, istakla je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da je ovo deo našeg dugoročnog cilja smanjenja potrošnje energije za 40 odsto do 2030. godine, uz napomenu da je plan da imamo bar 50 odsto energije dobijene iz obnovljivih izvora, što je zajednički posao Vlade, lokalnih samouprava, ali i svih nas, kako bismo našu decu učili o tome šta je energetska efikasnost i koliko je energija bitna.

Tek kada postignemo taj cilj, možemo da govorimo o zelenoj agendi i o tome da ulažemo napore u to da imamo zdraviju životnu sredinu, istakla je Mihajlović.

Načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković naveo je da je vrednost radova, koji počinju krajem meseca i trebalo bi da budu završeni do aprila naredne godine, gotovo milion i po evra.

Zadovoljstvo je što imamo priliku da budemo deo ovog projekta, koji je jedan od prioriteta svih lokalnih samouprava u okrugu. Osvrnuo bih se i na činjenicu da šest od 12 lokalnih samouprava učestvuje u projektu podizanja energetske efikasnosti, rekao je Novaković.

Pozivam sve sugrađane da prate korake kako bismo spremno dočekali primenu i u ovoj i u narednoj godini, poručio je on.

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević rekao je da ova opština želi da bude lider u energetskoj efikasnosti.

Ovo je značajan projekat i za našu decu i za sve zaposlene u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi. Jedan od prioriteta u radu jeste obrazovanje i nadam se da ćemo uz dalju pomoć Ministarstva raditi na poboljšanju uslova u svim obrazovnim ustanovama, istakao je Rojević.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid izrazio je veliko zadovoljstvo zbog toga što zajedno sa Mihajlović prisustvuje potpisivanju ugovora za implementaciju mera energetske efikasnosti, dodavši da Švajcarska zajedno sa Ministarstvom podržava ovaj projekat i ujedno promoviše uvođenje evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama.

Takođe, kako je dodao, podržavamo program snabdevanja toplotnom energijom u Vrbasu u periodu od 2021. do 2030, koji pruža osnovu za energetsku tranziciju.

Mihajlović je najavila i da će to ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, objasnivši da će procedura biti ista kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

Ona je navela i da će do kraja godine biti raspisan drugi poziv za zamenu stolarije, naglasivši da očekuje da sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi javni poziv za kompanije.

Mihajlović je ukazala na to da se čeka i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi za građane.

Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godina, istakla je Mihajlović.

Plan je, kako je navela, da za pet godina podignemo energetsku efikasnost na viši nivo, za šta će biti izdvojeno približno 150 miliona evra godišnje.

 

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/564474/smanjenje-potrosnje-energije-za-40-odsto-nacionalni-cilj.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)