POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Veliki značaj ulaganja u energetsku infrastrukturu za razvoj Srbije

Smederevo, 23. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas, sa direktorkom „Elektromreže Srbije“ (EMS) Jelenom Matejić i načelnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović, rekonstruisanu trafo-stanicu Smederevo 3.

Mihajlović je tom prilikom poručila da se Srbija razvija i da u ovoj godini ima priliv stranih investicija u iznosu od 1,4 milijarde evra, što je za gotovo 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, koju je obeležila pandemija koronavirusa.

Kako je naglasila, da bismo imali nove investicije, otvarali nova radna mesta i razvijali se, neophodno je da infrastruktura, kako putna, tako i energetska, bude najbolja moguća.

Čeka nas novi investicioni ciklus, koji je samo u EMS-u, najboljoj kompaniji u energetskom sektoru, vredan 770 miliona evra, što je deo novog investicionog paketa koji započinjemo ove godine, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je predočila da su usvojeni novi zakoni koji su osnova za investiranje u nove kapacitete, distributivnu mrežu i energetsku infrastrukturu, bez koje nema privrednog razvoja.

Učinićemo sve da i ostala preduzeća budu još efikasnija i profitabilnija i da nemamo zastoj, jer je to preduslov razvoja, poručila je Mihajlović, pri čemu je ukazala i na veliki značaj povezivanja sa regionom.

Potpredsednica Vlade je ukazala i na to da je Transbalkanski koridor jedan od najvažnijih koridora i nezaobilazna ruta u energetskom saobraćaju, istakavši da su jednako važni i gasni koridori.

Uspeli smo da otvorimo još jedan gasovod i diverzifikujemo naše rute, a važno je da diverzifikujemo i dobavljače, rekla je ona i dodala da izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad mora početi na jesen, a da se dodatno radi projektno-tehnička dokumentacija za povezivanje Srbije sa Rumunijom i Republikom Srpskom.

Tom prilikom, Mihajlović je najavila i da će u petak, 25. juna, u Kraljevu biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti.

Ona je ponovila da je nakon toga nastavak procedure u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva - za kompanije i građane.

Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra, precizirala je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je istakla ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU.

Prema njenim rečima, za mesec dana će biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

Matejić je rekla da je EMS do sada realizovao investicije u vrednosti od 330 miliona evra i da je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči.

Prema njenim rečima, samo u ovoj godini izgrađena je nova trafo-stanica Bistrica, završavaju se radovi u Srbobranu, gradi se Transbalkanski koridor i rekonstruišu brojne trafo-stanice i dalekovodi.

Prepoznali smo sve rizike pandemije koronavirusa, uspešno na njih odgovorili i nastavili da radimo i gradimo i tako doprinosimo kontinuitetu razvoja koji je zacrtala naša država, rekla je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/555879/veliki-znacaj-ulaganja-u-energetsku-infrastrukturu-za-razvoj-srbije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)