POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi investicioni ciklus u energetici vredan 17 milijardi evra

Beograd, 17. jun 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zelena agenda model rasta i prilika da srpska privreda bude ne samo održiva, nego i predvodnik u tom procesu.

Mihajlović je, obraćajući se na Skupštini Privredne komore Srbije (PKS), istakla da je Ministarstvo u prethodnom periodu zajedno sa PKS radilo na pripremi četiri zakona koji su bazični za dalji razvoj energetike i rudarstva, kao i da će se nastaviti zajednički rad na izradi novih strateških dokumenata.

Nacionalnim integrisanim planom za klimu i energetiku, kako je objasnila, odredićemo ne samo kako ćemo se razvijati u oblasti energetike, nego i šta to znači za životnu sredinu i za privredu.

Takođe, novom strategijom energetike odredićemo ciljeve i put gde želimo da budemo 2050. godine u ovoj oblasti, čiji će sastavni deo biti vodonična strategija, ukazala je ona.

U procesu energetske tranzicije Srbija mora imati dovoljne količine energije u svakom trenutku, naglasila je potpredsednica Vlade i ponovila da zelena agenda ne znači gubitak posla i zatvaranje elektrana.

Prema njenim rečima, zelena agenda znači da ćemo ići ka drugačijim načinima proizvodnje energije koji će se zasnivati, pre svega, na velikim i srednjim hidroelektranama, solarnim elektranama, vetroelektranama, gasnim elektranama, kao i vodoničnim tehnologijama za koje je već stvoren zakonski osnov u Zakonu o korišćenju OIE.

Ona je podsetila na to da novi investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega su projekti u oblasti elektroenergetike više od sedam milijardi evra, a u oblasti OIE više od pet milijardi evra.

Mihajlović je dodala da ne možemo dozvoliti da u promenama u energetici budemo samo kritičari i posmatrači, jer nije pitanje da li ćemo imati takse na ugljenik, već kada će one biti uvedene.

Ona je najavila i formiranje nacionalnog saveta za zelenu agendu, u kome će biti predstavnici države i privrede.

Zadatak tog saveta, kako je objasnila, biće da napravi plan šta da radimo ove i narednih godina i kako ćemo omogućiti da, i kad budemo imali takse, iz tog procesa izađemo na održiv način. Biće situacija i kad ćemo morati i određene kompromise da pravimo, ali naša privreda ima sve šanse da bude ne samo održiva, već i da budemo predvodnici u regionu.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da nema važnije teme za razvoj celokupne privrede i život stanovništva Srbije od energetike.

On je najavio da se ovih dana očekuje predlog uredbe Evropske komisije o takozvanoj taksi na ugljenik na granici – Carbon border adjustment mechanism (CBAM).

Prema njegovim rečima, upravo ovo će odlučivati da li će naša privreda biti konkurentna, da li će naši proizvodi – bilo cement, čelik, mleko, moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/554442/novi-investicioni-ciklus-u-energetici-vredan-17-milijardi-evra.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)