POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Neophodno da novi energetski kapaciteti budu održivi

Beograd, 27. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija biti energetski bezbedna i imati dovoljno električne energije jer ima dovoljno potencijala, a da je važno da novi kapaciteti koji se budu gradili budu održivi i ekonomski isplativi.

Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, naglasila da je glavni cilj da Srbija ima dovoljno energije, koja je proizvedena na održiv i zdraviji način.

Imaćemo plan do 2050. godine kako će raditi naše termoelektrane, ali moramo da počnemo da gradimo i nove kapacitete koji koriste druge izvore energije kako bi proizvodnja električne energije bila ekonomski održiva, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da će se na postojećim elektranama raditi postrojenja za odsumporavanje, ali da se, kada je reč o novim elektranama, mora voditi računa kolika bi bila stvarna cena te struje.

Prema njenim rečima, većina prihoda od onog što bi proizvela TE „Kolubara B“ otišla bi na takse za ugljenik zbog zagađenja, pri čemu te takse sada iznose 51 evro po toni ugljenika, na početku godine su bile 35 evra, a do kraja godine se očekuje da će biti 130 evra.

Ako znamo da ćemo te takse morati da plaćamo na energiju iz novih termoelektrana, onda je veliko pitanje da li treba da ih gradimo, ukoliko znamo da ćemo onda plaćati još više za takse, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da je TE „Kolubara B“ počela da se gradi pre 41 godinu i da je u njenu izgradnju do sada uloženo približno 400 miliona evra, ali da je ta oprema velikim delom izgubila na vrednosti i danas vredi oko 100 miliona evra.

Ona je istakla da je važno da EPS efikasnije realizuje investicije, navodeći da će izgradnja TE „Kostolac B3“ trajati 10 godina, a da je još 2016. godine započeta izgradnja vetroparka u Kostolcu, gde se mora voditi računa i o tome da tehnologije brzo napreduju.

Mihajlović je, govoreći o protestu radnika u Kaleniću u ponedeljak, rekla da nije bilo potrebe za tim jer niko nije rekao ni da se gase termoelektrane do 2030. godine, niti da će radnici ostati bez posla.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548826/neophodno-da-novi-energetski-kapaciteti-budu-odrzivi.php

 

* * *

 

Efikasan EPS važan za energetsku bezbednost zemlje

 

Beograd, 27. maj 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za državu i građane najvažnije da Srbija bude energetski bezbedna i da ima dovoljno energije proizvedene na održiv način.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji K1, poručila da niko neće zatvarati termoelektrane niti će radnici ostati bez posla, dodavši da do 2050. godine polovina energetskog miksa mora da bude iz zelene energije i da je važno graditi nove kapacitete za proizvodnju energije iz drugih izvora.

Srbija neće uvoziti struju, jer ćemo imati podignute kapacitete termoelektrana kroz revitalizacije, novi blok Kostolac B3 i krećemo da gradimo nove kapacitete iz drugih izvora, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da Srbija ima ogroman potencijal za izgradnju vetroelektrana, hidroelektrana i solarnih elektrana, dodavši da nije bilo nikakvih odluka za izgradnju TE „Kolubara B“.

Ako kažemo da nema odobrenja da se gradi nova termoelektrana, to znači da smo pogledali svu dokumentaciju iz prethodnog perioda, sagledali vreme i godinu u kojoj živimo, svesni da bismo gradnjom nove TE opteretili i budžet države i građane, objasnila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je rekla da je najvažnije da EPS radi i da bude efikasno preduzeće, kao i da se što pre izgrade aktuelni projekti, kao što su „Kostolac B“ ili vetropark koji se gradi od 2016. godine.

Potpredsednica Vlade je, povodom najave gašenja TE „Morava“ i TE „Kolubara A“,  podsetila na to da se taj plan nalazi u Strategiji razvoja energetike iz 2012. godine, da one ni sada ne proizvode električnu energiju i da su na hladnoj rezervi.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/548835/efikasan-eps-vazan-za-energetsku-bezbednost-zemlje.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)