POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi zakoni za vodeću ulogu srpske energetike u regionu

Beograd, 9. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je danas u Skupštini Srbije da će novi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva, koje je pripremilo to ministarstvo, omogućiti da Srbija dobije bolji ambijent za investicije.

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmatrani su predlozi izmena i dopuna Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali i novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Mihajlović je na sednici, u okviru koje je prvi put održano i javno slušanje o predlozima tih zakona, rekla da će nova zakonska rešenja omogućiti našoj zemlji da krene u proces dekarbonizacije i klimatski neutralnog razvoja i bude predvodnik u regionu kada je reč o razvoju energetike i rudarstva.

Ona je naglasila da smo dugo čekali da dobijemo zakone koji su usklađeni sa evropskim standardima i stvoriće dobar investicioni ambijent i omogućiti rast zaposlenosti.

Ovi zakoni treba da daju polaznu osnovu da krenemo sa reči na dela po pitanju procesa energetske tranzicije, da više radimo na dekarbonizaciji i klimatski neutralnom razvoju, a da pritom vodimo računa o energetskoj stabilnosti, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je rekla da je ponosna na to što prvi put imamo poseban zakon o obnovljivim izvorima energije, dodavši da ćemo u narednim decenijama morati da smanjujemo proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora i da rešavamo pitanje podzemne eksploatacije uglja.

Moraćemo u isto vreme da realizujemo novi investicioni plan koji će težište staviti na izgradnju novih srednjih i velikih hidroelektrana, gasnih elektrana i elektrana koje koriste solarnu energiju, energiju vetra i biomase, podvukla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je da imamo i državne i privatne investicije u oblasti energetike, jer je to ono što pokreće privredni razvoj.

Potpredsednica Vlade je izrazila uverenje da u narednom periodu učešće energetike i rudarstva sa današnjih 5,5 odsto u BDP-u može biti povećano na između sedam i devet odsto.

Pripremljeni zakoni, kako je istakla, omogućiće i veću proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, povećanje energetske efikasnosti, koja mnogo utiče na konkurentnost privrede, ali i na život svih građana, kao i razvoj rudarstva.

Mihajlović je napomenula da su predloženi zakoni prošli javnu raspravu i sve procedure i da su u njihovoj izradi učestvovala i privredna udruženja, međunarodne finansijske institucije, kao i građani.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je da su ovi zakoni od strateške nacionalne važnosti, a da je mehanizam javnog slušanja važan kako bi poslanici mogli da čuju različita mišljenja i dobiju sve informacije koje su im potrebne za donošenje odluka.

Dačić je dodao da prisustvo predstavnika civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija na javnom slušanju omogućava da se čuju različiti stavovi koji će doprineti većem kvalitetu usvojenih zakona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535188/novi-zakoni-za-vodecu-ulogu-srpske-energetike-u-regionu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)