POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi zakoni za vodeću ulogu srpske energetike u regionu

Beograd, 9. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je danas u Skupštini Srbije da će novi zakoni iz oblasti energetike i rudarstva, koje je pripremilo to ministarstvo, omogućiti da Srbija dobije bolji ambijent za investicije.

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmatrani su predlozi izmena i dopuna Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali i novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Mihajlović je na sednici, u okviru koje je prvi put održano i javno slušanje o predlozima tih zakona, rekla da će nova zakonska rešenja omogućiti našoj zemlji da krene u proces dekarbonizacije i klimatski neutralnog razvoja i bude predvodnik u regionu kada je reč o razvoju energetike i rudarstva.

Ona je naglasila da smo dugo čekali da dobijemo zakone koji su usklađeni sa evropskim standardima i stvoriće dobar investicioni ambijent i omogućiti rast zaposlenosti.

Ovi zakoni treba da daju polaznu osnovu da krenemo sa reči na dela po pitanju procesa energetske tranzicije, da više radimo na dekarbonizaciji i klimatski neutralnom razvoju, a da pritom vodimo računa o energetskoj stabilnosti, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je rekla da je ponosna na to što prvi put imamo poseban zakon o obnovljivim izvorima energije, dodavši da ćemo u narednim decenijama morati da smanjujemo proizvodnju električne energije iz fosilnih izvora i da rešavamo pitanje podzemne eksploatacije uglja.

Moraćemo u isto vreme da realizujemo novi investicioni plan koji će težište staviti na izgradnju novih srednjih i velikih hidroelektrana, gasnih elektrana i elektrana koje koriste solarnu energiju, energiju vetra i biomase, podvukla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je da imamo i državne i privatne investicije u oblasti energetike, jer je to ono što pokreće privredni razvoj.

Potpredsednica Vlade je izrazila uverenje da u narednom periodu učešće energetike i rudarstva sa današnjih 5,5 odsto u BDP-u može biti povećano na između sedam i devet odsto.

Pripremljeni zakoni, kako je istakla, omogućiće i veću proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, povećanje energetske efikasnosti, koja mnogo utiče na konkurentnost privrede, ali i na život svih građana, kao i razvoj rudarstva.

Mihajlović je napomenula da su predloženi zakoni prošli javnu raspravu i sve procedure i da su u njihovoj izradi učestvovala i privredna udruženja, međunarodne finansijske institucije, kao i građani.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je da su ovi zakoni od strateške nacionalne važnosti, a da je mehanizam javnog slušanja važan kako bi poslanici mogli da čuju različita mišljenja i dobiju sve informacije koje su im potrebne za donošenje odluka.

Dačić je dodao da prisustvo predstavnika civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija na javnom slušanju omogućava da se čuju različiti stavovi koji će doprineti većem kvalitetu usvojenih zakona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/535188/novi-zakoni-za-vodecu-ulogu-srpske-energetike-u-regionu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)