POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Ulaganje u energetsku efikasnost od višestrukog značaja

Beograd, 8. april 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da energetsku efikasnost mogu da realizuju oni koji su stabilni i imaju novca, a naša država je politički i ekonomski stabilna i nema nijednog razloga da rasipamo najplemenitiji vid energije, već moramo da ulažemo u energetsku efikasnost.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi, istakla da će država pomoći domaćinstvima da zamene staru stolariju i na taj način smanje račune za električnu energiju, uz napomenu da je Ministarstvo pripremilo četiri nova zakona i da će biti osnovana uprava za energetsku efikasnost jer je ta oblast  nacionalni cilj.

Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani. Hoćemo da motivišemo ljude da počnu drugačije da razmišljaju, da ne bacamo energiju, jer će nam to doneti i niže račune za struju, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je, govoreći i o obnovljivim izvorima energije, navela da će država pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu da postave na krovove svojih kuća i stambenih zgrada.

Hoćemo da omogućimo da svi koji troše električnu energiju mogu i da je proizvode. Pomoći ćemo da se nabave solarni paneli i da se instaliraju na krovove, jer i oni mogu da smanje račune za 10-15 odsto, podvukla je ona.

Želimo, kako je naglasila, da ukažemo građanima na to koliko su važni zaštita životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Svako od nas želi da živi u zdravoj životnoj sredini, to je pitanje normalnog života i budućnosti za nove generacije. I sve što kao Ministarstvo radimo kroz zakone i projekte sada znači da nema priče o energetici bez životne sredine. To je naš generacijski zadatak, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala i da su problem individualna ložišta, kojih u Srbiji ima 1.170.000 i koja koriste čvrsta goriva, ali da je važno da vodimo računa šta stavljamo u ta ložišta i treba koristiti kvalitetnija i zdravija goriva kao što je pelet.

Mihajlović je rekla i da joj je drago što će se zakon o rodnoj ravnopravnosti uskoro naći u parlamentu, jer je na njemu rađeno još 2016. godine.

Ali, konzervativna shvatanja i činjenica da nećemo da prihvatimo promene koje se dešavaju svuda oko nas usporavaju te procese. Suština zakona jeste da se i ženama i muškarcima obezbede jednaki uslovi za život i razvoj.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i svi zajedno spremili smo sva tri zakona i očekujem da se oni u maju nađu u parlamentu, izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla da poslednje analize pokazuju da ćemo globalno dostići rodnu ravnopravnost za 135 godina, te da svako društvo, pa i naše, beleži ozbiljnu diskriminaciju sa kojom se žene susreću.

Novi zakon nalaže i da se tema rodne ravnopravnosti nađe u obrazovnom sistemu, da se od malih nogu edukujemo i razgovaramo o tome, jer iz porodice i škole sve kreće – modeli koje smo gledali u kući i ono što smo učili obeležavaju naš život kasnije, navela je potpredsednica Vlade.

Novi zakon, kako je objasnila, zabranjuje i diskriminaciju žena koje su na trudničkom i porodiljskom bolovanju. Neće moći poslodavac da vam smanji platu, premesti vas na drugo radno mesto ili vas otpusti, kao ni da vam postavlja lična pitanja na razgovoru za posao.

Zakon po prvi put prepoznaje i neplaćeni kućni rad, koji žene dvostruko više obavljaju čisteći, kuvajući, brinući o ostalim članovima. To košta i meri se novcem i vremenom koje su one mogle posvetiti sebi, edukaciji, društvenom životu, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na temu nasilja, rekavši da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je reč o fizičkom, psihičkom ili seksualnom.

Ključno je da pružimo podršku žrtvama i da im verujemo, da ih ne osuđujemo. A imali smo priliku da vidimo različite reakcije, pa i nekih glumica koje kažu: „Meni se nije desilo, nije ni njima.“ Zato je važna edukacija i da više pričamo o tome, poručila je ona.

Mihajlović je naglasila da je važno da se svi vakcinišemo protiv koronavirusa da bismo sačuvali živote ljudi i da bismo mogli ponovo da živimo kao pre pandemije.

Nema razloga da se neko ne vakciniše, ako znamo da su vakcine spasile svet. Ali, kao i kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, mnogo toga što danas čujemo o protivljenju vakcinama potiče od obrazovanja i zato je potrebna edukacija. Važno je i dalje objašnjavati koliko je značajno da se svi vakcinišemo, a pre svega je važan primer lekara, istakla je ona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/534744/ulaganje-u-energetsku-efikasnost-od-visestrukog-znacaja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)