POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi zakonski okvir za veću upotrebu zelene energije

Beograd, 30. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novi zakoni u energetskom sektoru omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji "Prva", objasnila da  Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što znači i da su naši računi za struju i grejanje veći.

Novim zakonom o energetskoj efikasnosti osnivamo upravu kroz koju ćemo omogućiti građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata u svojim domovima, pri čemu će 50 odsto ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti građani, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, u pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti veoma jednostavna jer nije cilj da građani gube vreme po šalterima prikupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju.

Srbija, kako je napomenula, po prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

Naime, hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se postave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela nje, zatim okvirni projekat za solarne panele, koji se potom priključuju na postojeće instalacije u objektu, objasnila je ona.

Za koliko električne energije proizvedete, toliko će vam biti niži računi, ukazala je Mihajlović i dodala da kada građani nisu kod kuće, energija se i dalje proizvodi, odlazi u distributivnu mrežu i čuva za naredni mesec.

Sa jedne strane, koristite zelenu energiju, a sa druge će vaši računi biti niži, poručila je potpredsednica Vlade.

Vlada je juče usvojila predloge četiri zakona – zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/532006/novi-zakonski-okvir-za-vecu-upotrebu-zelene-energije.php

 

* * *

 

Novi zakoni za više investicija u rudarstvu i energetici

 

Beograd, 29. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom usvajanja predloga četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, da će novi zakonski okvir omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Vlada Srbije je danas usvojila predloge zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

Nalazimo se u godini u kojoj moramo da razmišljamo o tome kako da proizvodimo dovoljno električne i toplotne energije, kako da imamo dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, a sa druge strane da se razvijamo na održiv način i razmišljamo o zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici, ukazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, pomenuti zakoni to omogućavaju jer velikim investitorima otvaraju vrata da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim građanima da, pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje domove, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas.

Mihajlović je dodala da novi zakoni omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo, ukazala je ona.

Mihajlović je poručila da su novi zakoni osnova za razvoj i otvaranje novih radnih mesta, ali i da će omogućiti da Srbija krene putem klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, s obzirom na to da će energija iz termoelektrana u budućnosti biti sve skuplja.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/531865/novi-zakoni-za-vise-investicija-u-rudarstvu-i-energetici.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI
KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za septembar 2021.

PRAVA PACIJENATA

Pojam i prava pacijenata


SOCIJALNA ZAŠTITA

Stvaranje Srbije bez barijera za osobe sa invaliditetom


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNI PRESTUPI

Zakon o računovodstvu


MIŠLJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA

Računovodstvo


VLADA

Vlada usvojila niz propisa


IZVRŠNI POSTUPAK

Neke dileme povodom zatezne kamate u izvršnom postupku


UPRAVA

Referendum - Konsultacije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi


PROSVETA

U Srbiji uvedeno 4.000 novih radnih kvalifikacija


RADNO PRAVO

Zapošljavanje - Javna rasprava o Nacrtu zakona o angažovanju zbog većeg obima posla do 22. septembra


RADNO PRAVO

Kolektivni ugovori


OBLIGACIONO PRAVO

Osnov ugovora


VLADA

Usvojen Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


PREDLOG ZAKONA

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti ćiriličnog pisma


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)