POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Cilj povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije

Beograd, 18. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz tih izvora.

Mihajlović, koja je danas obišla vetroelektranu „Kovačica“, koja je puštena u rad 2019. godine, istakla je da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora.

Ona je naglasila da je 2021. godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih nekoliko desetina godina.

Prema njenim rečima, ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije.

Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka „Pupin“, za koji je izdata energetska dozvola, navela je ona, podsetivši na to da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana ukupne snage približno 400 megavata.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su u izgradnji još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti približno 600 megavata.

Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove obnovljivih izvora energije, kao što je solarna ili geotermalna energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, što će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti, naglasila je Mihajlović.

Ona je uputila poziv svim investitorima da ulažu u obnovljive izvore energije kako bismo imali i više zelene energije i život u zdravijoj životnoj sredini.

Potpredsednica Vlade je tom prilikom pozvala i sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i život što pre vratio u uslove koji su bili pre pandemije.

Prema njenim rečima, zdravstvena bezbednost je danas glavni zadatak države i mnogo toga su i Vlada i predsednik Srbije uradili da obezbede vakcine kako bismo se što pre izborili sa epidemijom.

Direktor vetroelektrane „Kovačica“ Miloš Colić rekao je da se ovde proizvodi električna energija koja snabdeva približno 68.000 domaćinstava, kao i da se planira proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane „Pupin“.

Colić je naveo da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora, čiji je cilj dalji razvoj ove oblasti.

Ambasador Izraela Jahen Vilan ukazao je na to da njegova zemlja poklanja veliku pažnju prijateljskim odnosima sa Srbijom, pri čemu je izrazio nadu da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za to preduzeće i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem.

Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka, a u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja, poručila je Matejić.

Vetroelektrana „Kovačica“, koju je izgradila izraelska kompanija „Enlight renewable energy“ ima instalisanu snagu 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528841/cilj-povecanje-ulaganja-u-obnovljive-izvore-energije.php

 

 

* * *

 

Najavljena zabrana gradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

 

Kovačica, 18. mart 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Mihajlović, koja je posetila vetropark „Kovačica“, rekla je da je pitanje mini-hidroelektrana možda trebalo da bude rešeno kroz drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali da je, imajući u vidu da se ova tema tiče i obnovljivih izvora energije, rešeno da se uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima.

U zonama zaštite, bez obzira na to da li je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage – male, male derivacione ili velike, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je objasnila da je, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, kao što je Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/528889/najavljena-zabrana-gradnje-hidroelektrana-u-zasticenim-podrucjima.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)