POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Projekat “Jadar“ uz poštovanje svih ekoloških zahteva

Beograd, 18. novembar 2020.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da projekat Jadar može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa građanima.

Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, rekla da će u ovaj projekat, pored australijske kompanije “Rio Tinto“, biti uključeno više ministarstava, kao i predstavnici Grada Loznice i Mačvanskog okruga.

Verujem da, ukoliko svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita, istakla je potpredsednica Vlade.

Ona je, govoreći o zabrinutosti građana za moguće efekte ovog projekta na životnu sredinu, rekla da ih razume jer zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je on pravio.

Građani moraju da budu informisani o svemu, zbog čega ćemo napraviti jedan mali tim koji će se time baviti, budući da je važno da se objasni svaki korak, od tehnologija koje će se koristiti, do toga kako će čitav ovaj prostor izgledati, ukazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, "Rio Tinto" je ozbiljna kompanija, koja sprovodi mnoga istraživanja, a napravili su i pilot-postrojenje u Australiji kako bi proverili tehnologije koje bi koristili.

Jadarit je, kako je navela, novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način.

Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo, ali tako da sve bude u skladu sa ekološkim zahtevima, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala i da smatra da bi i proizvodnja baterija za električne automobile trebalo da bude locirana u Srbiji.

Potpredsednica Vlade je takođe ukazala na veliki značaj povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao i unapređenja energetske efikasnosti, kako bi Srbija imala dovoljno električne energije u budućnosti.

Ona je istakla da je cena izgradnje kapaciteta koji koriste obnovljive izvore tokom poslednjih deset godina značajno smanjena i da je sada jednako konkurentno praviti termoelektranu na ugalj kao vetroelektranu.

Kada je reč o malim hidroelektranama, Mihajlović je navela da se radi novi katastar mini-hidroelektrana, koji treba da pokaže gde bi mogle da se grade MHE, ali i gde to nije moguće.

Potpredsednica Vlade je istakla da približno 60 odsto potencijala obnovljivih izvora energije čini biomasa i da bi ona mogla da se koristi mnogo više i za proizvodnju električne, kao i za proizvodnju toplotne energije.

Mihajlović je dodala i da Srbija prethodnih godina nije izgradila nove kapacitete, a razvijala se, mnogo je fabrika otvoreno, porasla je potrošnja energije i mogli bismo doći u situaciju da nam nedostaje električne energije.

Zato su važna ulaganja u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i energetska efikasnost, budući da treba da omoguće da kao zemlja budemo ne samo samodovoljni, nego da imamo struje i za izvoz, objasnila je Mihajlović.

Ona je rekla i da je namera Ministarstva da olakša investiranje u energetiku i rudarstvo uvođenjem elektronskih procedura za akte koje izdaje Ministarstvo, kao što su različite dozvole, licence i rešenja.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/498475/projekat-jadar-uz-postovanje-svih-ekoloskih-zahteva.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za februar 2024.

SRETENJSKI USTAV

Ustav Knjažestva Srbije (1835) 


ZAŠTITA PRAVA

Odluka Ustavnog suda po ustavnoj žalbi, kao delotvorni pravni lek – stav Evropskog suda za ljudska prava


IZBORI

Rezultati izbora za narodne poslanike


SUDSKA PRAKSA – USTAVNI SUD

 Rehabilitacija i „Ratni profiter“


RADNO

Da li je pravno moguć raskid sporazumnog prestanka radnog odnosa


SUDSKA PRAKSA

Radno pravo


PROSVETA

Unapređene procedure postupanja u kriznim situacijama u obrazovnim institucijama


DRŽAVNI SLUŽBENICI

Centralna kadrovska evidencija


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNI SUD

Državni službenici – Radnopravni odnosi


FINANSIJE

Finansijski izveštaj za 2023 – Dostupna aplikacija


MIŠLJENJE MINISTARSTVA

Finansijski sistem – Računovodstvo – Knjiženje dokumenata u računovodstvenoj evidenciji


FINANSIJE

PDV – Rok za podnošenje PPPDV


MIŠLJENJA MINISTARSTVA

PDV


PRIVREDNO

Evidencija obveznika


PRIVREDNO

Prinudna likvidacija


PRIVREDNO

Osnivanje privrednih društava - EXPO BELGRADE 2027


ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE

Registracija pripejd korisnika


IZMENE ZAKONA

Stranci i zapošljavanje stranaca – 1. februar 2024. – Početak primene nekih odredbi


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)