POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

ENERGETIKA

Novi kolektivni ugovor za zaposlene u EPS-u

Beograd, 2. februar 2021.

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas novi kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“.

Mihajlović je u Vladi Srbije istakla da su zaposleni u EPS-u veoma važni za Srbiju i da je ovim kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno povećanje toplog obroka i regresa, a da će radnici zaraženi koronavirusom imati plaćeno odsustvo tokom lečenja.

Ona je navela da je sve ono o čemu se razgovaralo pre mesec i po dana pretočeno u ovaj dokument, kao i da je prvi sastanak po formiranju novog Ministarstva rudarstva i energetike bio sa predstavnicima sindikata EPS-a, kao strateški važnog preduzeća.

EPS nisu samo rudnici, termo i hidroelektrane, to su radnici – od rudara do inženjera, od kojih mi kao građani očekujemo da imamo kvalitetnu struju i da rešavaju probleme kada se oni pojave. Zato je važno da radimo na tome da kvalitet i uslovi rada budu na višem nivou, podvukla je Mihajlović.

Predsednik Sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije“ Milan Đorđević rekao je da se kolektivni ugovor odnosi i na radnike EPS-a i na radnike ODS-a.

Ovim ugovorom obezbedili smo sigurnost u naredne tri godine i za naša tri preduzeća na Kosovu i Metohiji. Zaposleni ne treba da imaju bojazan jer neće biti rasparčavanja preduzeća, niti viškova radne snage, podvukao je on.

Potpredsednik Sindikata radnika EPS-a Branko Tomić iskazao je zahvalnost potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu jer su uspeli da na brz i efikasan način urade nešto veoma važno za zaposlene u EPS-u, ODS-u i tri preduzeća na Kosmetu.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, čije je održavanje u prethodnom periodu bilo opterećeno velikim troškovima.

Prema njenim rečima, procene su da u naredne tri do četiri godine treba uložiti najmanje 350 miliona evra kako bismo te gubitke smanjili za bar tri do četiri procenta.

Hoćemo da ulažemo u kompletnu distributivnu mrežu, ne samo u brojila, objasnila je potpredsednica Vlade i dodala da „Distribucija ODS“ mora da bude jako preduzeće koje može da isporuči kvalitetnu električnu energiju.

Takođe, kako je napomenula, resorno ministarstvo je pripremilo investicioni plan u energetskom i rudarskom sektorum vredan 10 milijardi evra.

Prioritet je, kako je naglasila, izgradnja srednjih i velikih hidroelektrana, jer je to održiva energija u vreme energetske tranzicije, a zatim sledi snižavanje cene električne energije i u proizvodnji i u potrošnji, što je pitanje energetske efikasnosti za koju smo pripremili novi zakon.

Treći pravac su održivi izvori energije koji mogu da pomognu u energetskoj sigurnosti i najveći deo investicionog plana odnosi se na elektroenergetiku, precizirala je Mihajlović.

Ona je objasnila i da je cena električne energije samo mali deo svega što se radi da bi „Elektroprivreda Srbije“ bila moderno, profitabilno i uspešno preduzeće.

EPS je strateški važno preduzeće koje, ako želimo da doprinosi BDP-u i bude moderno i uspešno, mora da se menja i da se u njega mnogo više investira jer su trenutno investicije ispod nivoa amortizacije, predočila je potpredsednica Vlade.

Prema njenoj oceni, ovom preduzeću su potrebne milijarde evra novih investicija, uključujući i distributivnu mrežu i zaštitu životne sredine.

Mihajlović naglasila da su, pre povećanja cena, započete važne promene u EPS-u, pre svega odvajanje distributivne delatnosti, što će uticati na smanjenje određenih troškova, a pravi se i novi plan investicija, koji će više voditi računa o ulaganjima u životnu sredinu.

Električna energija nije socijalna kategorija, već najplemenitiji vid energije, kao što ni EPS nije neprofitna ili nevladina organizacija već strateški važno preduzeće, podvukla je ona.

Istovremeno, potpredsednica Vlade je rekla da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa u celom svetu jedna od najgorih u istoriji i da kroz nju možemo proći samo uz mnogo rada i ako budemo svi u tome zajedno.

Ona je prenela da je Ministarstvo kojim rukovodi na početku mandata zateklo realizaciju budžeta od 52 odsto, a da je već u decembru ona bila 96 odsto, kao i da će u januaru 2021. realizacija budžeta biti iznad planirane.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/516543/novi-kolektivni-ugovor-za-zaposlene-u-eps-u.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)