POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

EKOLOGIJA

Srbija dobitnik nagrade u oblasti zelenog finansiranja

Beograd, 7. jun 2022.

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je danas da je naša zemlja dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“, koju dodeljuje organizacija „Climate Bond Iniative“.

Mali je tim povodom istakao da je ova nagrada veoma značajna jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta, dodavši da Srbija, kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju.

Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, objasnio je on.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prošle godine, u septembru, prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra i ročnosti sedam godina.

Prema njegovim rečima, pokazali smo da je Srbija ekološki odgovorna i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u našoj zemlji jer je interesovanje bilo ogromno.

Ova evroobveznica, kako je ukazao, emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Mali je najavio da je plan Vlade i Ministarstva finansija da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala, te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje nas pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

On je dodao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budžetu Srbije povećavaju, kao i da će budžet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

Reč je, kako je precizirao, o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

On je, ocenivši da će značaj zelenih obveznica u budućnosti biti sve veći, poručio da nam je veoma važno da pokažemo svoju posvećenost Zelenoj agendi kako bismo unapredili kvalitet života svih građana Srbije i doprineli globalnoj borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

Srbija je u poslednje dve godine, tokom pandemije, uspela da ostvari rekordan privredni rast uz održavanje stabilnosti javnih finansija, a realizacija Zelene agende postala je jedan od naših prioriteta, podvukao je ministar.

„Climate Bonds Iniative“ je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput ove koju je dobila Srbija, dodeljuju se svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.

 

  

Sa sajta Vlade, 07.06.2022 - https://www.srbija.gov.rs/vest/633268/srbija-dobitnik-nagrade-u-oblasti-zelenog-finansiranja.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)