POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Uspehe u reformi približiti građanima i privredi

Beograd, 6. oktobar 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović poručila je danas da resorno ministarstvo godinama predano radi na modernizaciji i reformi javne uprave, ali da je najvažnije da sve što je postignuto bude približeno građanima i privredi.

Obradović je, na svečanom otvaranju Regionalne konferencije o modernizaciji javne uprave „Poveži se regionalno – usavršavaj se individualno“, istakla da od načina na koji se sa građanima i privredom komunicira zavisi uspešnost reformskog procesa.

Ministarka je napomenula da Ministarstvo aktivno radi na pojašnjenju samog pojma „reforma javne uprave“, zbog čega je postalo prepoznatljivo po svom sloganu „Uprava po meri svih nas“, po meri građana, privrede i državnih službenika.

Ona je naglasila da je efikasno pružanje usluga korisnicima i ušteda njihovog vremena i novca krajnji cilj reformskih procesa, dodavši da je pravi primer javne uprave kao servisa građana i privrednih subjekata Jedinstveno upravno mesto – jedan šalter na kojem oni mogu brže i lakše da završe sve administrativne poslove.

Digitalizacija je najvidljivija promena u javnoj upravi, a danas gotovo da nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za neku elektronsku uslugu – eBeba, eVrtić, ePortal, eGrađanin. Država je uspela da krajnje korisnike zainteresuje za ovakav vid komunikacije, rekla je ministarka.

Za potrebe stručnog usavršavanja samih državnih službenika kreirali smo eObuke, zbog čega je i osnovana Nacionalna akademija za javnu upravu, podvukla je Obradović, dodavši da se elektronska komunikacija sa građanima pokazala posebno značajnom u uslovima aktuelne pandemije.

Ona je podsetila prisutne na veliki broj usluga koji je dostupan na portalu eUprava – od zakazivanja termina za testiranje na koronavirus i vakcinaciju, preko izdavanja digitalnog zelenog sertifikata, do prijavljivanja za novčanu podršku države.

Dvodnevnu konferenciju na temu uloga komunikacije i digitalizacije u javnoj upravi organizuje NAJU, u saradnji sa Programom UN za razvoj (UNDP) u Srbiji, i to u okviru projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/580291/uspehe-u-reformi-pribliziti-gradjanima-i-privredi.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)