POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Uvođenjem elektronskog pečata do efikasnije javne uprave

Beograd, 11. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović ocenila je danas da će uspostavljanje kvalifikovanog elektronskog pečata za državne i druge organe povećati efikasnost javne uprave, imajući u vidu da je njena transformacija u efikasan servis građana jedan od ciljeva Vlade.

Obradović je u Narodnoj skupštini, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa, istakla da će ekonomična i transparentna javna uprava, uz mogućnost da organi elektronski razmenjuju dokumenta međusobno i sa građanima, dobiti svoj puni smisao uspostavljanjem kvalifikovanog elektronskog pečata.

U dosadašnjoj praksi, u skladu sa važećim Zakonom o pečatu državnih i drugih organa, bio je poznat samo pečat u formi otiska. Ministarstvo i Vlada su se opredelili da ga ne ukidaju, jer se i u našoj, ali i međunarodnoj praksi za pojedine vrste poslova on i dalje koristi, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da se pomenutim predlogom uređuje namena, sadržina, izgled i upotreba kvalifikovanog elektronskog pečata, kada u vršenju poslova iz svog delokruga državni i drugi organi, imaoci javnih ovlašćenja i pojedinci kada vrše javna ovlašćenja koja su im poverena zakonom, razmenjujuju dokumentarni materijal koji je pripremljen ili nastaje u njihovom radu elektronskim putem.

Usvajanjem ovog predloga zakona, između ostalog, usaglašava se postojeći Zakon o pečatu državnih i drugih organa sa do sada donetim zakonima kojima se uređuje funkcionisanje elektronske uprave, a postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata sprovodi se na isti način za obe vrste pečata.

Takođe, kako je napomenula, predviđeno je da će se postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata odvijati putem elektronske usluge na portalu eUprava, bez obzira na formu pečata, a rok od tri dana od dana podnošenja urednog zahteva, u kojem Ministarstvo daje saglasnost, nije menjan.................

Ona je poručila da će Ministarstvo nastojati da i ubuduće održi efikasnost kada je u pitanju rok za davanje saglasnosti za sadržinu i izgled obe vrste pečata.

Prema njenim rečima, više od 10.000 organa će sada imati mogućnost da upotrebljavaju i elektronski kvalifikovani pečat.

Obradović je pozvala sve organe na koje se predloženi zakon odnosi da u okviru poslova koje obavljaju prepoznaju prednosti primene elektronskog kvalifikovanog pečata i elektronske komunikacije, da zatraže saglasnost resornog ministarstva i pribave elektronski pečat.

Ministarka je apelovala na njih da gde je god moguće u vršenju svojih poslova postave sebi kao prioritet da papirne dokumente u komunikaciji sa drugim organima i građanima zamene elektronskim dokumentom.

Skupština je započela danas načelni pretres o više predloga zakona, među kojima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državih i drugih organa, a Obradović je pozvala poslanike da u danu za glasanje usvoje ovaj predlog zakona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/544237/uvodjenjem-elektronskog-pecata-do-efikasnije-javne-uprave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za decembar 2022.

KULTURNO NASLEĐE

Zakon o kulturnom nasleđu


KULTURA

Šest crkava proglašeno za spomenike kulture


KULTURA

Predstavljanje Srbije – Na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Izabran predstavnik Srbije


KULTURA

Otvoreno arheološko nalazište "Medijana" u Nišu


KULTURA

Na Bijenalu dizajna u Londonu Srbiju predstavlja "Projekat 134, Sveta geometrija"


SUDSKA PRAKSA – UPRAVNO PRAVO

Zaštita konkurencije – Stranka u upravnom postupku


ENERGETIKA

Srbija može da računa da će trećinu svojih potreba za gasom zadovoljavati iz Azerbejdžana


SUDSKA PRAKSA – PRIVREDNO

Povreda ugovornih obaveza


TRGOVINA

Trgovinska razmena Srbije i NR Kine u 2022. premašila pet milijardi evraRADNO PRAVO

Pravo na otpremninu – Neke dileme


PARNIČNI POSTUPAK

Žalba


VEŠTAČENJE

Posledice povrede ekstremiteta


BRIGA O SELU

Bespovratnim sredstvima države u 2022. godini - kupljeno 980 seoskih kuća sa okućnicom


MIGRACIJE

Nastavak dobre prakse dostojnog odnosa prema izbeglicama iz svih delova sveta


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)