POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Uvođenjem elektronskog pečata do efikasnije javne uprave

Beograd, 11. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović ocenila je danas da će uspostavljanje kvalifikovanog elektronskog pečata za državne i druge organe povećati efikasnost javne uprave, imajući u vidu da je njena transformacija u efikasan servis građana jedan od ciljeva Vlade.

Obradović je u Narodnoj skupštini, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državnih i drugih organa, istakla da će ekonomična i transparentna javna uprava, uz mogućnost da organi elektronski razmenjuju dokumenta međusobno i sa građanima, dobiti svoj puni smisao uspostavljanjem kvalifikovanog elektronskog pečata.

U dosadašnjoj praksi, u skladu sa važećim Zakonom o pečatu državnih i drugih organa, bio je poznat samo pečat u formi otiska. Ministarstvo i Vlada su se opredelili da ga ne ukidaju, jer se i u našoj, ali i međunarodnoj praksi za pojedine vrste poslova on i dalje koristi, objasnila je ministarka.

Ona je dodala da se pomenutim predlogom uređuje namena, sadržina, izgled i upotreba kvalifikovanog elektronskog pečata, kada u vršenju poslova iz svog delokruga državni i drugi organi, imaoci javnih ovlašćenja i pojedinci kada vrše javna ovlašćenja koja su im poverena zakonom, razmenjujuju dokumentarni materijal koji je pripremljen ili nastaje u njihovom radu elektronskim putem.

Usvajanjem ovog predloga zakona, između ostalog, usaglašava se postojeći Zakon o pečatu državnih i drugih organa sa do sada donetim zakonima kojima se uređuje funkcionisanje elektronske uprave, a postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata sprovodi se na isti način za obe vrste pečata.

Takođe, kako je napomenula, predviđeno je da će se postupak davanja saglasnosti na sadržinu i izgled pečata odvijati putem elektronske usluge na portalu eUprava, bez obzira na formu pečata, a rok od tri dana od dana podnošenja urednog zahteva, u kojem Ministarstvo daje saglasnost, nije menjan.................

Ona je poručila da će Ministarstvo nastojati da i ubuduće održi efikasnost kada je u pitanju rok za davanje saglasnosti za sadržinu i izgled obe vrste pečata.

Prema njenim rečima, više od 10.000 organa će sada imati mogućnost da upotrebljavaju i elektronski kvalifikovani pečat.

Obradović je pozvala sve organe na koje se predloženi zakon odnosi da u okviru poslova koje obavljaju prepoznaju prednosti primene elektronskog kvalifikovanog pečata i elektronske komunikacije, da zatraže saglasnost resornog ministarstva i pribave elektronski pečat.

Ministarka je apelovala na njih da gde je god moguće u vršenju svojih poslova postave sebi kao prioritet da papirne dokumente u komunikaciji sa drugim organima i građanima zamene elektronskim dokumentom.

Skupština je započela danas načelni pretres o više predloga zakona, među kojima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pečatu državih i drugih organa, a Obradović je pozvala poslanike da u danu za glasanje usvoje ovaj predlog zakona.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/544237/uvodjenjem-elektronskog-pecata-do-efikasnije-javne-uprave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)