POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DRŽAVNA UPRAVA

Unapređenje pristupačnosti javnih ustanova za osobe sa invaliditetom

Beograd, 11. maj 2021.

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović učestvovala je danas na okruglom stolu “Unapređenje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve“, koji je realizovan u okviru projekta „EU za pristupačne javne ustanove“.

Obradović je tom prilikom navela da smo svedoci da veliki broj građana danas živi u okruženju koje nije dovoljno pristupačno, i tu se ne misli samo na osobe sa invaliditetom, sa kojima se ova tema najčešće povezuje u javnosti, već i na druge grupe, kao što su starije osobe, roditelji sa decom, trudnice.

Prema njenim rečima, oni se svakodnevno suočavaju sa brojnim fizičkim, komunikacijskim, uslužnim i drugim preprekama koje im otežavaju učešće u društvu ili ih pak potpuno isključuju.

Na taj način, kako je objasnila, naše društvo se lišava potencijala, talenta i doprinosa koji te osobe mogu da daju svojoj zajednici.

Zadatak svih nas u lokalnim samoupravama jeste da ove izazove prevaziđemo i obezbedimo pristupačnost javnih objekata, usluga lokalnih administracija i javnog prevoza, poručila je ministarka.

Ona je dodala da ovo zahteva kontinuirani rad, sistemski pristup, odgovarajuće strateško, akciono i budžetsko planiranje na lokalnom nivou, ali i uključivanje pitanja pristupačnosti u svaki segment rada jednica lokalne samouprave, naročito u vitalnim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, privreda i kultura.

Srbija je društvo koje je u prethodnoj deceniji postalo intenzivno osetljivije za različitosti. Tražili smo više prostora za žene u politici, za osobe sa invaliditetom, za neke druge marginalizovane grupe i čini se da smo napredovali, to je uspeh svih nas, ocenila je Obradović.

Međutim, na prvom mestu treba da vidimo šta je to trebalo da uradimo u gradovima i opštinama, a nismo, naglasila je ona i poručila da je Ministarstvo posvećeno pružanju pomoći u tome.

Ona je podsetila na nedavno završen konkurs za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda, kojima će se finanirati nekoliko projekata u gradovima i opštinama koji su insistirali na tome da se u njihovim sredinama izgradi infrastruktura koja će olakšati pristup osobama sa invaliditetom.

Obradović je naglasila da se od ovakvih projekata ne odustaje, i pozvala sve zainteresovane da ukažu na dodatnu pažnju koju treba posvetiti ovom pitanju.

Projekat „EU za pristupačne javne ustanove“, koji finansira Evropska unija, ima za cilj da unapredi znanja, veštine i podigne svest lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i inženjera o značaju unapređenja pristupačnosti javnih ustanova za osobe sa invaliditetom i ograničenom pokretljivošću.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/544153/unapredjenje-pristupacnosti-javnih-ustanova-za-osobe-sa-invaliditetom.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)