POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DIGITALIZACIJA

Digitalna pismenost i digitalna povezanost za sve građane

Beograd, 23. mart 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na Forumu „Pristupačna Evropa: IKT za sve“ da je tokom poslednjih nekoliko godina digitalna transformacija bila jedan od ključnih prioriteta njene vlade, a da je pandemija koronavirusa dokazala da je odluka o okretanju ka inovacijama i digitalizaciji bila ispravna, možda i presudna.

Brnabić  je naglasila da je vlada koju vodi digitalizaciju shvatila kao neophodnost i način da se ponude bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje i da trenutna tehnološka revolucija donosi do sada neviđene promene u načinu života i rada, bez presedana.

Napredak u toj oblasti, kako je istakla, omogućio je brzi odgovor na krizu koju je izazvala pandemija, što je ujedno bilo ključno za uspešno pokretanje kampanje imunizacije protiv COVID-19.

Zahvaljujući tome, Srbija danas ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, posle Velike Britanije, dodala je premijerka.

Ona je rekla da država apsolutno stoji iza digitalne agende, ali i da ima odgovornost da obezbedi da svi njeni građani imaju koristi od tih napora, jer sa brzim napretkom tehnologija rizici od socijalne isključenosti imaju tendenciju da se umnožavaju, utičući na najugroženije kategorije u društvu.

U tom kontekstu, kako je istakla, Vlada Srbije nastoji da obezbedi dva osnovna preduslova: digitalnu pismenost i digitalnu povezanost za sve građane.

Premijerka se osvrnula i na reforme obrazovnog sistema kroz digitalizaciju škola, sa ciljem da se taj proces, uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, završi do kraja 2022. godine.

Prema njenim rečima, Srbija je bila među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama, dok je krajnji cilj uvođenje širokopojasne mreže za 99 odsto domaćinstava do 2025. godine.

Brnabić je podsetila na to da je prošle godine usvojena Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, koja se naročito fokusira na pristupačnost informacija i pomoćne tehnologije.

Vlada, s tim u vezi, radi na kreiranju nove e-usluge koja će umnogome olakšati i ubrzati proces apliciranja za parking nalepnice i parking mesta za osobe sa invaliditetom, navela je predsednica Vlade.

U međuvremenu, Vlada je preporučila svim lokalnim samoupravama da produže rok važenja parkinga za osobe sa invaliditetom do kraja ove godine, dodala je ona i napomenula da se, s obzirom na ključni značaj ove teme, nastavlja rad na sveobuhvatnom i sistemskom unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Uz podršku Međunarodne telekomunikacijske unije, pripremljena je Nacionalna IKT studija pristupačnosti, koja će uskoro biti objavljena. Ova studija omogući će da se mapiraju i stvore sistemska i održiva rešenja koja će otvoriti prostor za napredak, tako da nijedan građanin ne bude izostavljen iz koristi koje donosi tehnologija, objasnila je premijerka.

Saradnja Vlade i ITU postavlja temelje za buduće korake koji treba da dovedu do potpuno inkluzivnog društva, zaključila je Brnabić.

Na otvaranju foruma „Pristupačna Evropa: IKT za sve“, u organizaciji Evropske komisije i Međunarodne telekomunikacijske unije, a u okviru predsedavanja Portugala Evropskom savetu, obratile su se i evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, portugalska ministarka za modernizaciju državne i javne uprave Aleksandra Lejtao i direktorka Međunarodne telekomunikacijske unije za razvoj Dorin Bogdan.

Bogdan je potencirala da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sistemski bavi pitanjem digitalne pristupačnosti i izrazila želju Ujedinjenih nacija da nastavi saradnju sa našom zemljom u ovoj oblasti.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/530074/digitalna-pismenost-i-digitalna-povezanost-za-sve-gradjane.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jun 2022.

PREDSEDNIK REPUBLIKE

Obraćanje javnosti – Srbija još snažnije na evropskom putu


MEĐUNARODNI ODNOSI

Predsednik Republike u Berlinu  – Uspon u bilateralnim i ekonomskim odnosima sa Nemačkom


PRIVREDA

Srbija će proizvoditi električne automobile – Potpisan ugovor o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu


SUDSKA PRAKSA

Privredni prestupi


POLJOPRIVREDA

Dobre domaće zalihe žitarica


BRIGA O SELU

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća – Još 90 kuća na selu dobilo nove stanare


PODRŠKA MLADIMA

Nacionalna strategija za mlade – Stimulisanje različitih oblika zapošljavanja i preduzetništva mladih


FINANSIJE

Uspešan prelazak obveznika na novi model eFiskalizacije


SUDSKA PRAKSA

Vrhovni kasacioni sud - Bankarski poslovi


KULTURA

Izabrano idejno rešenje za koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije


KULTURA – INFORMISANJE

Svetski dan slobode medija – Novinari treba da neometano, odgovorno i profesionalno rade svoj posao


SPOMEN OBELEŽJA

Dan sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini – Najveći interes Srbije i Republike Srpske da sačuvaju mir


VLADA

Međunarodni odnosi – Cilj Srbije što brže članstvo u Evropskoj uniji


ENERGETIKA

Naš odnos prema energiji mora da se promeni


GRAĐEVINARSTVO

Moderni i ekološki održivi građevinski projekti - budućnost Srbije


RADNO PRAVO

Zasnivanje radnog odnosa i stupanje na rad


RADNO PRAVO

Preduzetnici


BEZBEDNOST NA RADU

Vidljivi pomaci u unapređenju bezbednosti i zdravlja na radu


BEZBEDNOST NA RADU

Briga o zaposlenima – Bez stalne brige o zaposlenima nema napretka države


SUDSKA PRAKSA - NAKNADA ŠTETE 


ZDRAVSTVO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odlučila – Institut "Torlak" nosilac RNK tehnologije u Srbiji

VLADA

Zaštita od zarazne bolesti - Ukidanje mera - Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju


SUDSKA PRAKSA - KRIVIČNO PRAVO

Pritvor


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)