POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DIGITALIZACIJA I ELEKTRONSKE USLUGE

Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave

Beograd, 29. septembar 2020.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je zatvarajući samit GovTech 2020, na kojem su učestvovali brojni međunarodni zvaničnici, poput nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, da su digitalizacija i sve elektronske usluge u koje je godinama ulagano pomogle Srbiji da efikasno reaguje tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Brnabić je, tokom razgovora sa Danijelom Korskim, suosnivačem samita, čija je tema bila "Od krize do oporavka", istakla da može da sa ponosom kaže da su se sva ulaganja Vlade Srbije u  digitalizaciju, nove tehnologije, startapove i IKT sektor isplatila, što se i najbolje dokazalo tokom aktuelne situacije.

U razgovoru je bilo reči i o iskustvima naše zemlje u primeni elektronskih servisa i usluga i sticanju poverenja građana kada je digitalizacija javnih servisa u pitanju, ali i o 5G mreži i o tome kako po tom pitanju Srbija danas balansira između SAD i Kine.

Brnabić je, govoreći o rezultatima u oblasti digitalizacije prosvete i novim nastavnim predmetima, podsetila na to da smo zahvaljujući svemu tome bili jedina zemlja u Evropi u kojoj đaci nisu izgubili ni dan nastave zbog prelaska na onlajn školovanje, a što su administratori tog samita, pokrenutog u Parizu, izdvojili kao ključno za to.

Takođe, premijerka je ponovila da je, uz reformu obrazovanja, veoma važan prioritet Vlade Srbije i reforma javne uprave kao i ulaganje u programe planirane Strategijom za razvoj veštačke inteligencije.

Ona je rekla da vladama širom sveta preporučuje da rade na primeni novih tehnologija i tehnoloških rešenja u što većoj i mogućoj meri.

Prema njenim rečima, to je upravo i ključni prioritet Vlade Srbije, zajedno sa razvojem ekonomije zasnovane na inovacijama, što je i način da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage, da BDP raste i da se mladi zadrže.

Brnabić je podsetila na to da je Strategija o veštačkoj inteligenciji usvojena krajem decembra 2019. godine, čime je Srbija postala prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument.

Ta strategija će, kako je dodala, omogućiti razvoj i primenu veštačke inteligencije u obrazovanju, nauci i državnoj upravi, ali i dodatno ubrzanje naše privrede.

Brnabić je, govoreći o reformi obrazovanja, navela da su Srbiji bila potrebna samo tri dana da pređe na onlajn nastavu za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Kao važne rezultate, premijerka je navela povezivanje svih škola na internet u okviru sigurne mreže – pokrenut je projekat ''Povezane škole'', pri čemu je obezbeđen digitalni nastavni sadržaj, kao i digitalni udžbenici i digitalne učionice sa brzim bežičnim internetom.

Ona je govorila i o novom predmetu Digitalni svet i o računarstvu i informatici, te o tome da će Srbija naredne godine imati prvu generaciju osnovaca koji završavaju školu sa znanjem osnova programiranja i kodiranja.

Srbija je u ovome jedan od lidera u Evropi, rekla je predsednica Vlade, uz podsećanje na to da je cilj predmeta Digitalni svet da deca uče kako da misle, a ne šta da misle, a na taj način đaci će naučiti da razlikuju šta su lažne vesti, kako da se bore protiv digitalnog nasilja, ali i sa teorijama zavere i skepticizmom poput onih vezanih za 5G tehnologije.

Premijerka je objasnila da oko hiljadu đaka ide u specijalna IT odeljenja, da je uveden Master 4.0 program, gde univerziteti sarađuju međusobno, ali sa stranim univerzitetima i renomiranim predavačima.

Takođe, kako je dodala, osnovan je Fond za nauku kao mehanizam za konkurentno finansiranje nauke, a za dve nedelje će biti dodeljeno devet miliona evra sa prvog poziva za projekte mladih istraživača, pri čemu je udvostručen budžet Fonda za inovacionu delatnost.

Uz kompletnu digitalizaciju sistema obrazovanja jednako su važna ulaganja u tehnologije, rekla je ona i podsetila na to da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, da je njen godišnji rast preko 20 odsto, i da je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

Isplatilo se sve što smo uradili jer je IKT sektor sa najbržim rastom i donosi sve više novih radnih mesta, što je važno za ekonomiju, podvukla je Brnabić, dodajući da je sigurna da će to i dalje biti prioritet sledećem premijeru i budućoj vladi.

Premijerka je navela da je sve ovo priprema za budućnost koju će karakterisati sofisticirana tehnologija i društvo znanja, a tu se podrazumevaju i novi zakoni, koji će se, između ostalog, odnositi i na kriptovalute.

Brnabić je rekla da ništa što je sprovođeno na polju digitalne ekonomije nije činjeno bez konsultacija sa privatnim sektorom i startapovima jer je to bio način da se otkloni njihova sumnjičavost.

Uz ocenu da je danas u Evropi teško pričati o 5G - da se Srbija kao i druge zemlje našla između SAD i Kine, Korski je želeo da zna kako Beograd balansira po tom pitanju, na šta je Brnabić rekla i da je to fantastična tehnologija koja doprinosi čovečanstvu i da je to veoma važno pitanje o kome se mora razmišljati i razgovarati pažljivo.

Sa pažnjom pratimo razvoj situacije u toj oblasti, šta je najbolje za Srbiju, naše kompanije, nauku, istraživanja, građane, biznis i šta je politički ili moguće rešenje, rekla je ona i dodala da je to u svakom slučaju teško pitanje, i da pored svega u zemlji, kao i u velikom delu sveta, postoji doza skepticizma kod građana.

Moramo da nađemo način da komuniciramo i na tom frontu smo ujedinjeni – Vlada, biznis i civilno društvo i moramo da napravimo još jači front da branimo 5G, navela je premijerka.

GovTech samit je okupio veliki broj inovatora, državnika, predstavnika međunarodnih organizacija, direktora i osnivača tehnoloških kompanija, kako bi zajedno preispitali uslove i videli kako vlade mogu funkcionisati u novoj tehnološkoj eri.

Na prethodnim samitima učestvovali su i drugi visoki zvaničnici i međunarodni lideri u digitalizaciji i transformaciji privrede, poput premijera Kanade Džastina Trudoa 2018. godine i predsednice Estonije Kersti Kaljulaj.

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/489018/srbija-jedina-nije-izgubila-ni-dan-od-nastave.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za jul/avgust 2022.

RADNO PRAVO

Jednaka zarada za isti rad ili rad jednake vrednosti


SUDSKA PRAKSA – Otpremnina


RADNO PRAVO

Obaveza isplate zarade za obavljeni rad


RADNI ODNOSI

Prestanak radnog odnosa - Zakonit otkaz


ZDRAVSTVO

Sudskomedicinski značaj odnosa između povreda i oboljenja


ZDRAVSTVO

Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu


SUDSKA PRAKSA – ODLUKA USTAVNOG SUDA

Povreda prava roditelja


BRIGA O DECI

"Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Srbiji"  – "Pozitivno roditeljstvo i zaštita dece u visokokonfliktnim razvodima" – Unapređenjem zakonodavnog okvira do bolje zaštite dece od svih oblika nasilja


UPRAVA

Od 7. juna 2022. - omogućena nova usluga eUverenje građanima i privredi


JAVNA PREDUZEĆA

Nadzor svih javnih preduzeća od naredne godine putem softvera


ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija


ENERGETIKA

Energetska tranzicija i zelena energija osnova za dugoročan privredni razvoj


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)