POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

DAN BORCA

Dan borca jedan od najvažnijih datuma naše istorije

Beograd, 4. jul 2021.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, danas je, povodom obeležavanja Dana borca, položila venac na spomenik „Poziv na ustanak“.

Brnabić je na centralnoj manifestaciji, povodom obeležavanja Dana borca ispred Muzeja „4.juli“, istakla da se danas sećamo i obeležavamo jedan od najvažnijih datuma naše istorije.

Ona je naglasila da se 4.jula 1941. godine glas našeg naroda i glas antifašista daleko čuo, toliko daleko da osam decenija kasnije, imamo odgovornost, ali veliku potrebu da se tog datuma zauvek sećamo.

I da glasno pošaljemo poruku da ga nikad nećemo zaboraviti. Pamtićmo sve poginule borce NOB-a i dok smo živi odavaćemo priznanje svim učesnicima tog rata, poručila je predsednica Vlade.

Premijerka je rekla da danas, takođe, potvrđujemo tezu da, ne samo da stvaramo istoriju, nego da smo istorijom i stvoreni, a da odluka, koja je tada doneta u kući Ribnikar, danas predstavlja nas, naše nasleđe i ponos.

Prema njenim rečima, u kući Ribnikar je otpočela, ne samo borba za slobodu, već mnogo više od toga, borba za ono što sloboda jeste - pravo da se drugačije razmišlja, govori, razlikuje i izabere.

Brnabić je podsetila na to da je porodica Ribnikar pravo na slobodu založila još 1904.godine kada je osnovala „Politiku“, pri čemu je nama istovremeno dala i svest da je sloboda univerzalna vrednost, koja ne može da se dobije, osvoji i izgubi, već samo može i treba da se živi i da je u svima nama.

Pored predsednice Vlade, venac je položio i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, a ovoj ceremoniji prisustvovali su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Darija Kisić Tepavčević i učesnici NOB-a i njihovi potomci.

Obeležavanje praznika organizovao je SUBNOR u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom, uručene su "Medalje borca" borcima iz Drugog svetskog rata.

Na današnji dan 1941.godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašista i njihovih pomagača.

Kuća Ribnikara u kojoj je održana sednica - kasnije je pretvorena u Muzej „4. juli“.

Nakon toga usledili su ustanci u svim krajevima Jugoslavije, u Srbiji je ustanak podignut 7. jula, u Crnoj Gori 13. jula, u Sloveniji 22. jula, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 27. jula, a u Makedoniji 2. oktobra 1941. godine.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/559254/dan-borca-jedan-od-najvaznijih-datuma-nase-istorije.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)