POČETNA SAVETOVANJA PROPISI SOFTVER NARUČIVANJE CENOVNIK KONTAKT LINKOVI

BEZBEDNOST NA INTERNETU

 

Kontinuirani rad na podizanju svesti o bezbednosti dece na internetu

Beograd, 8. februar 2022.

 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio više od 26.000 poziva, mejlova i poruka, a od obrađenih preko 5.000 predmeta utvrđeno je da postoje 342 krivična dela zloupotrebe dece na internetu.

Matić je, na svečanosti povodom Dana bezbednosti na internetu, naglasila da je obeležavanje tog dana od izuzetnog značaja kako bi se afirmisalo korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na pravilnoj selekciji sadržaja i bezbednosti.

Ona je istakla da je neophodno da se svim korisnicima interneta, a posebno mladima, usadi svest o vrednosti modernih tehnologija, kao i o bezbednosnim rizicima o kojima bi trebalo voditi računa.

Resorno ministarstvo kontinuirano radi na preduzimanju delatnosti čiji je cilj podizanje svesti o bezbednosti dece na internetu i razvoju digitalne pismenosti, kako dece i mladih, tako i njihovih roditelja i nastavnika, poručila je Matić.

Prema njenim rečima, ova materija je regulisana Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju komunikacionih tehnologija, kao i Izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj bezbednosti iz 2019. godina.

Zaštita dece na internetu, kako je objasnila, sprovodi se kroz aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je formiran u cilju unapređenja ovog sektora i predstavlja jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Prema njenim rečima, deca i građani Srbije imaju besplatnu mogućnost da se obrate Centru na kontakt telefon ili putem platforme Pametno i bezbedno, kako bi dobili savet u vezi sa zaštitom na internetu, pri čemu taj centar održava i vebinare i prezentacije za decu, roditelje, nastavnike i zdravstvene radnike.

Matić je podsetila na to da je u okviru programa zaštite dece na internetu Minitarstvo sprovelo četiri godišnje školske kampanje za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija u obrazovanju – "IT karavan", u kojima je neposredno učestvovalo više od 13.000 đaka iz 83 osnovne škole, a ova praksa je prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

Ona je navela da je Ministarstvo učestvovalo u Digitalnoj ekspediciji, organizovalo Dan devojčica i tradicionalno sprovodilo konkurs za Digitalni čas, pri čemu su raspisani i konkursi na temu izrade aplikacija za mobilne platforme u cilju postizanja bezbednosti dece na internetu 2018. godine.

Ove godine je, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, pokrenuta medijska kampanja koja upućuje na mere zaštite i opasnosti na internetu, istakla je Matić.

Na konferenciji su održana dva panela "Bezbednost dece na internetu" i "Stereotipi u oglašavanju i uticaj marketinga na decu", uz učešće predstavnika vodećih telekomunikacionih kompanija i Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Svečanost je održana u TC Ušće u Beogradu u organizaciji Unicefa i uz podršku resornog ministarstva.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova poručila je da je zaštita prava dece na internetu nova pojava koja preuzima primat u modernom društvu.

Komitet za prava deteta je prošle godine usvojio Opšti komentar o pravima deteta u digitalnom okruženju, koji pruža smernice vladama zemalja potpisnica o pravima i merama bezbednosti dece u virtuelnom svetu, napomenula je Kostadinova.

Ona je naglasila da sve veća upotreba interneta može dovesti decu u veći rizik od štetnih stvari poput seksualnih eksploatacija i vršnjačkog zlostavljanja, te istakla da je u interesu vlada, roditelja, škola i organizacija da se taj rizik ublaži imajući u vidu ranjivost dece i njihova prava na izražavanje.

 

 

https://www.srbija.gov.rs/vest/610108/kontinuirani-rad-na-podizanju-svesti-o-bezbednosti-dece-na-internetu.php

INTERMEX ONLINE
KLIKNITE da se ulogujete!

ISPROBAJTE BESPLATNO!


ARHIVA VESTI

Sankt Peterburg se od 30. oktobra zatvara na sedam dana

KALKULATORI KAMATA
Izračunajte kamatu
VISOKA ŠKOLA ZA PREDUZETNIŠTVO – EKONOMIJA – MENADŽMENT - BEZBEDNOST

ONLINE TEHNIČKA PODRŠKA
INTERMEX NEWSLETTER

Propisi i teme iz oblasti prava - mailing listaUkoliko želite da budete redovno obaveštavani o aktuelnim propisima, temama iz oblasti prava, novim izdanjima i proizvodima Intermexa prijavite se na mailing listu.

Vaša email adresa:

Prijava Odjava  
PROPISI NA ENGLESKOM

Tekstovi važećih zakona
na engleskom jeziku

PRAVNI INFORMATOR

Pročitajte u NOVOM
broju Pravnog informatora

za maj 2023.

ODLUKA

o proglašenju Dana žalosti


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3807/2023 od 4. maja 2023. godine


ZAKLJUČAK

Vlade 05 broj 56-3866/2023 od 5. maja 2023. godine


VLADA

Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja i radne grupe - za bezbednost dece na internetu i za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih


NOVI ZAKONI

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu


JAVNE SLUŽBE

Neke dileme u pogledu izbora direktora u javnim ustanovama


PRAVOSUĐE - NOVI PROPISI


SUDSKA PRAKSA

Ustavni sud Socijalna zaštita


SUDSKA PRAKSA

Evropski sud za ljudska prava Klizište i zemljotres


BILI SMO PRISUTNI

Savetovanja na kojima smo učestvovali
kao generalni pokrovitelj ili sponzor
(izaberite godinu)